Вулкан в Ісландії може вивергатися роками, його відвідали вже 10 тисяч людей (відео)

Відео-новини, Новини, Суспільство, Туризм

Вулкан в Ісландії, виверження якого почалося минулої п’ятниці, може продовжувати вивергати лаву роками, потенційно ставши новою туристичною пам’яткою на острові.

Про це пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ із посиланням на Reuters.

Тисячі ісландців з’їхалися до місця виверження на півострові Рейк’янес, приблизно за 30 кілометрів на південний захід від столиці, сподіваючись побачити фонтани лави і навіть приготувати їжу на розпеченій породі.

“Це ідеальне туристичне виверження. Однак памятайте про застереження і не наближайтесь”, – сказав професор вулканології з Університету Ісландії Торвальдур Тордарсон.

Щоб впоратися з накопиченням відвідувачів, влада Ісландії влаштувала 3,5-кілометрову пішохідну доріжку до місця виверження та патрулює територію.

“Люди приходили пішки з різних напрямків у цю місцевість”, – повідомила Агуст Гуннар Гілфасон, керівник проєкту Департаменту цивільного захисту та управління надзвичайними ситуаціями.

За оцінками Гілфасона, з вечора п’ятниці місце відвідали понад 10 тисяч людей, деякі з яких потребували порятунку через сувору погоду та подорожей без достатньої кількості їжі та належного одягу.

З моменту первинного виверження лава постійно просочувалася з вулкана зі швидкістю від 5 до 10 кубічних метрів в секунду, сказав Тордарсон, потік, достатньо сильний для того, щоб лава не затверділа і не закрила тріщину.

“Якщо вона опуститься нижче трьох кубічних метрів, дуже ймовірно, що виверження припиниться”, – сказав Тордарсон.

Він порівняв потік лави з потоком виверження на Гаваях, яке розпочалося в 1983 році і продовжувалося протягом 35 років. “Це може закінчитися завтра, а може все ще тривати через кілька десятиліть”, – додав він.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.