П’ята частина зразків води з криниць, джерел і свердловин на Прикарпатті не відповідає нормам

Новини, Суспільство

20-30 % зразків питної води, які упродовж року надходять на перевірку в ДП “Івано-Франківськстандартметрологія”, не відповідає нормам.

Про це розповіла Суспільному Карпати начальниця випробувального центру підприємства Тетяна Стасів, пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

З фізико-хімічних показників найчастіше перевищеним є вміст нітратів. Мова здебільшого йде про криниці, джерела та свердловини. Воду забруднюють добрива, якими обробляються городи; домашні тварини, а також розташовані поруч ферми або виробництва.

Нітрати потрапляють у воду й накопичуються, і зменшити або усунути цей показник можна хіба що за допомогою фільтрів або фільтрувальних апаратів.Відхилення від норми також були за вмістом хлоридів, заліза, магнію, марганцю.

На другому місці – мікробіологічні показники. Якщо людина хоче перевірити їх, то їй надають спеціальну стерильну тару і, в разі потреби, спеціаліста, який виїздить на відбір.

За словами Тетяни Стасів, під час панпідемії COVID-19 не збільшилася кількість забракувань води за мікробіологічними показниками. У той же час, – наголошує експертка, – якість води може змінитися за лічені хвилини. Наприклад, після того, як талий сніг потрапив до підземних вод. Якщо криниця на дачі, припустімо, не використовувалася місяць – то є імовірність забруднення мікроорганізмами.

За словами Тетяни Стасів, результати перевірок джерел у міському парку, біля центрального озера і загалом в межах Івано-Франківська – суперечливі:

“Були випадки, що воду забракували, а були, що вона хороша”.

Експертка пояснює, що на якість води впливають і житлові масиви, і виробництва, тож її показники можуть коливатися, тому ніж набирати воду невідомого мікробіологічного і фізико-хімічного складу, краще скористатися перевіреною, з водогону.

Вода центрального водопостачання в Івано-Франківську відповідає всім критеріям, що описані в санітарно-гігієнічних нормах.

“Я відкручую кран і п’ю – мені смакує і я можу напитися тільки водою з крана”, – каже Тетяна Стасів.

Щодо області, то у перевірених зразках порушень норм теж не було.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.