Як запобігти небезпечній поведінці школярів у інтернеті: рекомендації МОН

Новини, Суспільство

Міністерство освіти і науки розробило рекомендації для проведення заходів, які попереджали би небезпечну поведінку дітей в інтернеті та про те, як інформувати батьків щодо цієї теми, пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

«Останнім часом збільшилася кількість випадків небезпечної поведінки дітей, що загрожує їхньому життю та здоров’ю. Зокрема, йдеться про вплив соціальних мереж в інтернеті. Для підвищення обізнаності вчителів, керівників закладів освіти, батьків та їхніх дітей МОН розробило рекомендації для проведення додаткових профілактичних заходів закладами освіти серед дітей та інформування батьків!, — ідеться на сайті МОН.

Найбільшої уваги щодо профілактики, на думку міністерства, потребують підлітки 12–17 років, оскільки це етап активного формування самооцінки, інтересів, моральних уявлень, соціальних установок та потреби в спілкуванні з однолітками.

Під час організації профілактичних заходів учителям варто орієнтуватися на формування навичок безпечної поведінки в цифровому середовищі та здобуття знань щодо:

    • прав людей (зокрема, права в цифровому середовищі);
    • електронної участі (в ухваленні рішень);
    • збереження здоров’я під час роботи з цифровими пристроями;
    • механізмів захисту прав, що порушуються в інтернеті, а також способів отримати допомогу.

Важливою у попереджанні потрапляння підлітків у небезпечні ситуації в інтернеті є роль родини.

Батькам під час комунікації з дитиною варто, зокрема:

    • говорити з дитиною про безпеку в інтернеті та допомагати розвивати критичне мислення, вчити робити аргументований вибір та нести відповідальність за його результати;
    • будувати відкриті та довірливі стосунки з дитиною;
    • формувати корисні звички використання ґаджетів та цифрового середовища та підвищувати самооцінку дитини, дозволяти дитині самостійно робити вибір і бути відповідальною за це;
    • заохочувати користуватися ґаджетами в зонах видимості дорослих;
    • встановлювати часові межі користування ґаджетами та контролювати додатки, ігри, вебсайти та соціальні мережі, якими користується дитина, та їх відповідність віку дитини;
    • бути уважними до ознак страху чи тривоги, зміни поведінки, режиму сну та апетиту.

У разі виявлення, що дитина стала жертвою будь-яких проявів насильства, експлуатації, вербування або маніпуляцій у цифровому просторі, варто одразу звертатися до Національної поліції України та надіслати повідомлення про правопорушення до департаменту кіберполіції Національної поліції України (цілодобово).

Психологічну допомогу та підтримку можна отримати за номерами телефонів:

    • Національна гаряча лінія з питань протидії насильству та захисту прав дитини (пн — пт, з 12:00 до 16:00):

0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних),

— 116 111 (безкоштовно з мобільних);

  • чатбот у Telegram і Viber допоможе дізнатися, куди звертатися по допомогу.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.