Міського голову Франківська просять відреагувати на порушення під час ремонту готелю “Дністер” (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Іванофранківець Ростислав Шпук звернувся до міського голови Руслана Марцінківа з проханням відреагувати на порушення, які, за його словами, допустили при ремонті готелю “Дністер”. Днями, як стверджує чоловік, внаслідок робіт постраждали колони 100-літньої будівлі.

Про те, чи справді пошкодили будинок, в якому підписували Акт Злуки ЗУНР та УНР, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Крапати.

Готель “Дністер” за адресою: Січових Стрільців, 12 – це частина великого комплексу, який у радянські часи поділили на три будинки, розповідає архітектор Ігор Панчишин.

“Будинок цінний тим, що він побудований у 1912-му році за найновітнішими на той час технологіями. Підйомники, електрика, забезпечення всіма комфортами – ліфт, підвал, – говорить архітектор. – У підвалах, відповідно, мусили бути мийки, обслуговування для ресторану, для комплексу. Залізобетонні конструкції. Це була частина ар-деко з елементами сецесії. Так само в інтер’єрі.”

Міського голову Франківська просять відреагувати на порушення під час ремонту готелю "Дністер"

Станом на сьогодні, у будівлі готелю триває ремонт. Роботи проводять як всередині, так і зовні. Протягом п’яти років надбудували мансардне приміщення.

Іванофранківець Ростислав Шпук розповідає, що йому не до вподоби, як змінюється готель “Дністер”, бо будинок має велику історичну цінність для міста. Тому він звернувся до міського голови Руслана Марцінківа, аби той відреагував на ремонтні роботи, зокрема, на знищення колон будинку.

“Ця крита галерея тягнулася на таку значну довжину вулиці, і Франківськ — саме такі речі роблять містом, тому що якихось критих елементів архітектури у нас ну буквально кілька штук на ціле місто, — каже Ростислав Шпук. — Якихось аркад, портиків, галерей, колонад. І ця вулиця, вона унікальна поєднанням різних архітектурних стилів, майже всіх, які присутні в місті, і ось вона починається з такого будинку.

Міського голову Франківська просять відреагувати на порушення під час ремонту готелю "Дністер"

Проти ремонту виступили і сусіди готелю, які живуть за адресою: Шевченка, 1. Ремонт, який триває п’ять років, завдає їм клопоту, каже Павло Валько, який тут мешкає. Аби привернути увагу громадськості до цієї проблеми, мешканці будинку створили громадську організацію та зняли фільм про те, з якими проблемами стикнулися внаслідок капітального ремонту у готелі. Також писали звернення до міської влади та прокуратури.

“Там же надбудова, два поверхи, і була просто реконструкція даху і, відповідно, щоб це робити, вони лазили і по нашому даху. В один момент прийшла сусідка з нашого поверху, каже: “Павле, над нами немає даху”. Просто зірваний дах, – розповідає Павло Валько. – Вони сказали, що це вітер вам зірвав. В один прекрасний день ми спустилися в свій технічний підвал і зрозуміли, що входу до нього ми не маємо — просто замурований. Тобто, якщо щось стається в нас, ми не можемо в нього потрапити.”

Міського голову Франківська просять відреагувати на порушення під час ремонту готелю "Дністер"

Начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківської громади Володимир Ідак каже, що цей будинок належить до пам’ятки архітектури місцевого значення. На початок ремонту департамент надав дозвіл, але що зараз відбувається у готелі — достеменно не знає.

“Реставрація фасаду з відновленням вежі”, — так звучить документація. Реставраційне завдання таке. Більше жодних документів я не бачив. Проєктної документації на ті всі надбудови і ті всі роботи зараз, які ведуться, нам не представляли, ми не бачили цієї документації, – говорить Володимир Ідак. – Хай якимось чином класифікують чи кваліфікують ці всі роботи, які зараз ведуться, тому що десь говориться, що це реставрація. Як на мене – це не реставрація, а грубе втручання в об’єкт культурної спадщини.”

Міського голову Франківська просять відреагувати на порушення під час ремонту готелю "Дністер"

Маркетолог готелю “Дністер” Роман Король у телефонній розмові повідомив, що у відпустці, тому не може відповісти на запитання Суспільного.

Маркетолог готелю “Дністер” Роман Король у телефонній розмові повідомив, що у відпустці, тому не може відповісти на запитання Суспільного.

До слова, ремонт у готелі триває близько п’яти років.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.