Роскомнагляд зобов’язав Facebook розблокувати пости про “українських радикалів”

Новини, Суспільство

Роскомнагляд вимагає від Facebook відновити доступ до інформації, розміщеної в акаунтах російських ЗМІ, який був заблокований після перевірки українською фактчекінговою платформою StopFake.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на РоскомнаглядТАССРБК

Раніше у неділю російські видання ТАСС і РБК повідомили, що Facebook заблокував їхні повідомлення від 18 лютого про затримання в Воронежі прихильників “української молодіжної радикальної групи”, написані на основі офіційного повідомлення ФСБ і Слідчого комітету РФ.

Ця інформація позначена в соцмережі як “неправдива”. В інформаційному повідомленні про видалення поста в Facebook вказано підрядника, який перевірив інформацію, – українську фактчекінгову платформу StopFake.

18 лютого ФСБ повідомила, що в Воронежі припинили діяльність “прихильників української молодіжної радикальної групи “МКУ”, причетних до пропаганди ідеології неонацизму і масових вбивств, провокування міжнаціональних конфліктів, вчинення насильницьких злочинів”.

Водночас у повідомленні Слідкому РФ не зазначалося, що затримані були прихильниками української радикальної групи. Там ішлося, що в Воронежі порушено дві кримінальні справи стосовно трьох місцевих жителів віком 18, 19 і 33 років та інших невстановлених осіб.

У неділю Роскомнагляд направив керівництву компанії Facebook листа з вимогою відновити доступ до інформації, розміщеної в офіційних акаунтах російських ЗМІ “Взгляд”, РБК і ТАСС.

Там відзначили, що обмеження права росіян на вільний пошук інформації спричинить накладення адміністративного штрафу на власників соціальної мережі до 1 млн рублів. При повторному правопорушенні сума штрафу збільшується до 3 млн рублів.

27 березня 2020 року Facebook запустив програму фактчекінгу контенту в Україні. Партнерами компанії стали організації VoxCheck і StopFake.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.