Медики розповіли, як прикарпатцям пережити весняний гіповітаміноз (відео)

Новини, Суспільство

Втома, апатія та навіть депресія. Це все можуть бути ознаки весняного гіповітамінозу.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на  канал 402.

Після зими організм потерпає від нестачі речовин, необхідних для його нормального функціонування.

Спочатку це може проявлятися у зниженні працездатності, сонливості та загальній слабкості.

Та з часом симптоми можуть стати значно тривожнішими.

Головний і єдиний спосіб попередити весняний гіповітаміноз – вживати збільшену кількість вітамінів. І тут існує два способи, один з яких передбачає прийом спеціальних аптечних препаратів, а інший – вживання в їжу продуктів, багатих необхідними вітамінами.

Навесні слід особливу увагу звернути на певні продукти харчування, збільшивши їх споживання. Ось короткий перелік таких продуктів:

– Вітамін А – печінка, масло тваринного походження, а також овочі і фрукти.

– Вітамін В1 – кисломолочні продукти, злаки і бобові.

– Вітамін В2 – молоко та молочні продукти, м’ясо, гречана і вівсяна каша, а також бобові.

– Вітамін В6 – риба, м’ясо курки і яловичина, квасоля, горіхи, а також картопля і солодкий перець.

– Вітамін В12 – жирна риба, м’ясо.

– Вітамін С – чорна смородина, шипшина, обліпиха, цитрусові, зелена цибуля, зелений горошок, яблука, картопля.

– Вітамін D – яйця, печінка тріски, жирна риба і вершкове масло.

Спосіб, коли профілактика весняного гіповітамінозу проводиться за допомогою аптечних вітамінних препаратів, підходить лише тим людям, організм яких, з тих чи інших причин, не може засвоїти вітаміни з їжі. Незважаючи на величезну різноманітність таких препаратів, що продаються в аптеці, не слід їх приймати самостійно, адже всі вони мають побічні дії. У цьому випадку необхідно звернутися до лікаря, який порадить, що приймати при гіповітамінозі і в яких дозах. Самолікування може бути небезпечним, і завдавати шкоди не меншої, ніж нестача вітамінів.

Бажано якомога більше часу проводити на свіжому повітрі та постійно провітрювати приміщення. Якщо доводиться їздити громадським транспортом, можна встати на 2-3 зупинки раніше і прогулятися пішки до місця призначення.

Дуже корисні прогулянки за пару годин до сну.

Коли робота не пов’язана з фізичними навантаженнями, їх треба включати у розпорядок дня. Знайти час, щоб сходити у спортзал чи зробити зарядку вранці.

Тож слідкуйте за щоденним раціоном, достатньо часу проводьте на свіжому повітрі, пийте більше води і тоді гіповітаміноз вас не зачепить, а весна принесе радість і гарний настрій.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.