Які фейки найчастіше поширює РФ про COVID-19

Новини, Суспільство

На сьогоднішній день, пандемія коронавірусної інфекції COVID-19 є чи не найактуальнішою темою для обговорення в Інтернет-просторі. Російська Федерація вже давно використовує не лише пряму військову агресію, а й елементи інформаційної війни, особливо навколо пандемії. Саме тому, доцільно виокремити найбезглуздіші фейки про ковід.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

З моменту появи коронавірусної хвороби COVID-19, в соцмережах і ЗМІ з’явилися відразу два суперечливі і вкрай стійкі фейки. Перший – про те, що коронавирусу немає, а введення карантинних обмежень по всьому світу вигідні «світовій владі», Біллу Гейтсу чи т.зв. «творцям цифрового концтабору» тощо. Другий – про те, що вірус має штучне походження та дуже небезпечний.

також читати: Російські фейки про COVID-19 в Україні!

Проте, з часом не тільки вірус почав мутувати, а й фейки навколо нього. Якщо вже людство стрімко втрачало впевненість в завтрашньому дні, масово поширилися фейки про пророцтва пандемії: вже якщо майбутнє неясне, то минуле нам допоможе. Таким чином виникли історії з фейковий цитатами з Нострадамуса, Ванги та інших, які нібито передбачили пандемію (а деякі її запланували) – і вихід з неї. Такі «новини» публікували в соцмережах по всьому світу, а потім звідти вони перекочовували в ЗМІ.

Окрема група фейків (актуальна сьогодні) – про шкоду масок або їх безрезультатності. Здавалося б, такий давній і перевірений засіб, яким користуються лікарі або свідомі громадяни по всьому світу, теж виявився засобом, що викликає у певного кола людей побоювання. Серед фейків на цю тему – історії про те, що маски викликають кисневе голодування мозку і ведуть до отруєння вуглекислим газом. З’явилися навіть фейки про те, що маски «шкодять імунітету» і викликають захворювання шкіри. Також в соцмережах і ЗМІ посилаються на «дослідження, які довели, що маски не ефективні» або взагалі потрібні тільки хворим. Загалом, всі ці фейки давно спростовані, а дослідження показали ефективність масок в запобіганні захворювання. Але є і більш екзотичні версії – наприклад, про те, що «намордники» потрібні світовому уряду, щоб позбавити людей індивідуальності і зробити їх більш покірними.

Інший кластер фейків – регулярні маніпуляції на медичні теми, які стосуються виявлення ковіду або його попередження. Наприклад, останнім часом регулярно з’являються фейки про те, що ПЛР-тести не є ефективними або навіть викликають запалення мозку.

Поки країни наввипередки закуповують ще не вироблену вакцину і обіцяють своїм жителям полегшення хоча б через півроку, частина населення земної кулі готується до оборони. Тому що вірять в те, що вакцина – це майже абсолютне зло. Найширше поширення отримав фейк, який стверджує, шо під виглядом вакцини людей будуть чіпувати, а потім управляти ними за допомогою тієї ж технології 5G.

Є і більш спрощена версія: вакцина – це отрута. Зовсім недавно «фельдшер з Литви» записала про це ролик, за що і була затримана литовською владою. Однак не одна вона стверджує, що вакцина смертельна: фейки про загибель медсестер або медиків, які вже зробили щеплення, останнім часом з’являються регулярно.

Або більш екзотична модифікація цього фейку: вакцина і є чіп. Просто рідкий. І за допомогою ферменту і квантових точок, які в ній нібито будуть міститися, людей будуть повністю контролювати.

Втім більшість людей не вважає, що наука зробила крок настільки далеко. Тому фейки про вакцину проти ковіду часто влаштовані набагато простіше. Тільки в останній місяць з’явилися неправдиві повідомлення про те, що вакцина проти ковіду нібито викликає безпліддя, лейкоз у дітей, параліч – і це далеко не повний список.

Саме тому, нам потрібно завжди пам’ятати про особисту інформаційну гігієну, не піддаватись на провокації рупорів російської пропаганди, не розповсюджувати меседжі завідома агітаційного чи провокуючого характеру, аналізувати інформацію з соціальних мереж та Інтернет-простору перш ніж нею поділитись, перевіряти джерело її походження, достовірність даних та осіб, що її поширюють. Також, ми як свідомі громадяни повинні розуміти, що дотримання безпрецедентних заходів, запроваджених в Україні у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції, це перш за все наша безпека та безпека наших близьких.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.