Прикарпаття долучилося до відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки

Новини, рубрика призабуті імена, Суспільство
З нагоди пам’ятної дати національний поштовий оператор «Укрпошта» створив та випустив ексклюзивний художній немаркований конверт і власну марку із зображенням відомої українки, пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Новий конверт містить портрет Лесі Українки, зроблений у патріотичних блакитно-жовтих кольорах та сучасній техніці «пастеризація», на місці прикрас – QR-код, який нагадує вишиванку.  На конверті також зображені найвідоміші рядки з віршів поетеси. У його дизайні  використані digital-тренди в стилістиці соцмереж. Автором такого концепту конверту і штемпелів спецпогашення став художник Володимир Таран, який зумів так поєднати минуле і сучасність. Наклад конверта – 50 тисяч примірників.

За повідомленням «Укрпошти», одночасно з випуском конверта 25 лютого у місцях, де народилася та жила поетеса, відбудуться спеціальні погашення – у м. Новоград-Волинський Житомирської області, с. Колодяжне Волинської області, м. Гадяч Полтавської області та у м. Києві. Для цього виготовлено чотири  поштові штемпелі, два з яких прикрашено написом «Леся з нами :)», а на двох інших розміщено цитату із «Лісової пісні»: «Ні, я жива, я вічно буду жити».

Також Кабінет міністрів України затвердив план заходів з нагоди відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки. Відповідне розпорядження, розроблене Міністерством культури та інформаційної політики України, було прийнято 24 лютого. Мета документа – створити умови для популяризації творчої спадщини однієї з центральних постатей української літератури – Лариси Косач-Квітки. Зокрема, організації проведення урочистих та мистецьких заходів, науково-практичних конференцій, тематичних експозицій, виставок, літературних вечорів, конкурсів та фестивалів тощо.

У нашій області через епідемію коронавірусної інфекції масові заходи не проводилися. Водночас, Івано-Франківська обласна філармонія імені Іри Маланюк приєдналася до Всеукраїнського медіа-проєкту PHIL-ZT «Леся Українка – 150». З їх творчим доробком можна ознайомитися за посиланням #Lesya150

Також жителі області зможуть переглянути онлайн літературно-музичний вечір «Я маю в серці те, що не вмирає», підготовлений Навчально-методичним центром культури і туризму Прикарпаття, у якому беруть участь народний аматорський жіночий вокальний ансамбль «Смерічка» Центру народної творчості Івано-Франківської територіальної громади; зразковий танцювальний колектив «Дивоцвіт» Будинку культури с. Задністрянськ Бурштинської ТГ; гурток художнього слова «Істина» Івано-Франківського міського центру дитячої та юнацької творчості; старший науковий співробітник філіалу Івано-Франківського Краєзнавчого музею Криворівнянського літературно-меморіального музею Івана Франка Василь Зеленчук. В ролі Лесі Українки – методист Богородчанського Палацу культури Діана Галишич.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими! 

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.