Коронавірус в лабораторії не створювали, – експерти ВООЗ після поїздки в Ухань

Здоров'я, Новини, Суспільство

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) відзвітували про підсумки поїздки в Ухань – китайське місто, звідки почалася пандемія коронавирусу.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ

Команда фахівців ВООЗ прибула туди 14 січня, щоб встановити походження вірусу SARS-CoV-2. Два тижні експерти провели в карантині, спілкуючись зі своїми китайськими колегами віддалено. Потім вони відвідали ряд об’єктів в Ухані – зокрема, ринок морепродуктів, на якому в грудні 2019 вперше виявили SARS-CoV-2 і який вважався джерелом цього вірусу, а також кілька інфекційних лікарень міста і Уханьський інститут вірусології.

Докази вказують на природне походження SARS-CoV-2, заявив глава групи експертів ВООЗ Ембарек. За його словами, природним джерелом цього і схожих вірусів є кажани.

Версію лабораторного походження SARS-CoV-2 група ВООЗ назвала «вкрай малоймовірною».

«Не було повідомлень про те, що цей вірус або інший, тісно пов’язаний з ним, вивчався в будь-якої лабораторії в світі. Крім того, ми вивчили лабораторію в Уханьского інституті вірусології; дуже малоймовірно, що з такого місця могла статися витік», – заявив Ембарек.

Чутки про те, що коронавірус створили в Китаї, а потім випадково або навмисно поширили по світу, циркулювали з початку пандемії. Колишній президент США Дональд Трамп говорив про наявність доказів того, що вірус був розроблений в Інституті вірусології в Ухані, і пропонував називати ковід «кунг-флю». Китай, як і ВООЗ, з самого початку відкидали гіпотезу про лабораторне походження SARS-CoV-2.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.