ТОП фейків про коронавірус COVID-19 у 2020 році

Новини, Політика, Суспільство

Головною подією 2020-го стала пандемія коронавірусу COVID-19. У 2020 році люди лікувалися содою, відганяли озоном вірус, ненавиділи маски, звинувачували уряд в змові тощо.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Саме тому, доцільно згадати найпопулярніші, найстійкіші і найдивовижніші фейки про ковід у минулому році.

Перший фейк, який продовжує своє існування сьогодні про те, що коронавірусу немає, але його створили в військових лабораторіях.

З моменту появи нового корона вірусної хвороби COVID-19, в соцмережах і ЗМІ з’явилися відразу два суперечливі і вкрай стійкі фейки. Перший – про те, що коронавирусу немає, а введення карантинних обмежень по всьому світу вигідні «світовій владі», Біллу Гейтсу чи т.зв. «творцям цифрового концтабору». У кожній країні ця конспірологічна теорія знаходила свої специфічні риси, а на роль «лиходіїв», яким приписувалася ключова роль, вибиралися різні люди. У деяких країнах ковід-дисидентство досягло державних масштабів. Не відстають від колег і українські політики – вони систематично називають ковід «вигаданою хворобою».

Другий фейк прямо суперечить заявам ковід-атеїстам, полягав у такому, що вірус має штучне походження. Псевдоспеціалісти з усього світу розповідали, що вірус був створений тільки у військових лабораторіях чи то Китаю, чи то США, чи то НАТО, а іноді навіть Росії (хоча цей фейк отримав менше поширення, мабуть, через загальну недовіру до можливостей російської науки). В Україні цей фейк просували багато. У підсумку повідомлення досягли своєї мети: згідно з травневим соцопитуванням Київського міжнародного інституту соціології, 66 % українців вірили в штучне походження коронавірусу, незважаючи на численні спростування цього фейку.

«Не небезпечніший від грипу» і взагалі «від нього не вмирають».

Після стадії заперечення почалася стадія торгу: якщо вірус все-таки існує, то він не дуже небезпечний. Або небезпечний тільки для представників певної етнічної групи. Наприклад, головний редактор російського державного пропагандистського каналу RT Маргарита Симоньян стверджувала, що новим вірусом хворіють «тільки китайці». В інших країнах вважали, що коронавірус вражає тільки «білих». Або він небезпечний для людей певного віку, тобто тільки для літніх (що не так, хоча літні дійсно перебувають у зоні підвищеного ризику). Або навіть тільки для людей з певною групою крові.

Ще один варіант цього фейку – коронавірус безпечніший за інші, добре відомі людству хвороби. Найчастіше для порівняння згадували грип. Пізніше з’ясувалося, що китайський уряд сам доклав чимало зусиль до того, щоб применшити небезпеку вірусу. І відрядив цілу армію тролів, щоб перебити поширення інформації про небезпечний вірус або вивести в тренди соцмереж інші теми. Крім того, він приховував даний факт із самого початку спалаху, занадто пізно передав інформацію про генетику нового коронавірусу – майже два місяці після появи нової інфекції. Чим ускладнив оцінку наслідків його появи для всього світу.

Крім Китаю, намагалися применшити небезпеку ковіду ще кілька країн, передусім Росія й Іран. У соцмережах постійно поширювалися фейкові історії про те, що смертність від ковіду або вигадана, або не перевищує середньостатистичну з посиланням то на бельгійських, то на італійських лікарів. В Україні цей фейк поширювався буквально скрізь.

Уточнимо, що на 24.12.2020 року в Італії від коронавірусу померло понад 70 тисяч чоловік, а в усьому світі – понад 1,7 мільйона чоловік. Для порівняння: ВООЗ вважає, що від сезонного грипу в деякі роки може вмирати до 650 тисяч людей, зокрема до 72 тисяч в Європейському регіоні. В Україні тільки за один місяць, жовтень, померло на 9 тисяч людей більше, ніж в середньому в цей же місяць за 2015-2019 роки. Смертність від пневмоній в порівнянні з іншими роками зросла на 340 %.

Крім цього, якщо вже людство стрімко втрачало впевненість в завтрашньому дні, масово поширилися фейки про пророцтва пандемії: вже якщо майбутнє неясне, то минуле нам допоможе. Таким чином виникли історії з фейковий цитатами з Нострадамуса, Ванги і навіть Білла Гейтса, які нібито передбачили пандемію (а деякі її запланували) – і вихід з неї. Такі «новини» публікували в соцмережах по всьому світу, а потім звідти вони перекочовували в ЗМІ.

«Часник, горілка, відбілювач й інші народні засоби».

Коли нарешті повірили, що ковід – цілком реальне захворювання, а ліків від нього немає, виникли сотні, тисячі фейків про «альтернативне лікування». Телевізор, соцмережі і месенджери розносили «поради фельдшерів» з Італії, Бельгії, Китаю і Росії по всьому світу так стрімко, що ВООЗ і урядам різних країн довелося із завидною регулярністю спростовувати найдивніші, екзотичні і небезпечні «рекомендації» щодо лікування коронавірусу на дому.

Загалом «псевдоліків» було так багато, що тільки платформа Amazon до березня видалила більше мільйона товарів, які рекламувалися як засіб від ковіду.

«Намордники» і локдаун проти волі зараження».

Окрема група шейків (актуальна сьогодні) – про шкоду масок або їх безрезультатності. Здавалося б, такий давній і перевірений засіб, яким користуються лікарі або свідомі громадяни по всьому світу, теж виявився засобом, що викликає у певного кола людей побоювання. Серед фейків на цю тему – історії про те, що маски викликають кисневе голодування мозку і ведуть до отруєння вуглекислим газом. З’явилися навіть фейки про те, що маски «шкодять імунітету» і викликають захворювання шкіри. Також в соцмережах і ЗМІ посилаються на «дослідження, які довели, що маски не ефективні» або взагалі потрібні тільки хворим. Загалом, всі ці фейки давно спростовані, а дослідження показали ефективність масок в запобіганні захворювання. Але є і більш екзотичні версії – наприклад, про те, що «намордники» потрібні світовому уряду, щоб позбавити людей індивідуальності і зробити їх більш покірними.

Інший кластер фейків – регулярні маніпуляції на медичні теми, які стосуються виявлення ковіду або його попередження. Наприклад, останнім часом регулярно з’являються фейки про те, що ПЛР-тести не є ефективними. Або навіть викликають запалення мозку. А група лікарів, частина з яких є ВІЛ-дисидентами, тобто заперечують існування вірусу імунодефіциту людини, завела цілий сайт про те, що ПЛР-тести взагалі не можуть виявити ковід, навіть якщо він є. Інша група лікарів критикує карантинні заходи, називаючи їх порушенням прав людини і рекомендує «захищати тільки вразливі групи населення». При цьому самі вони не знають, як відокремити тих, хто має шанс захворіти важко, від всіх інших – хіба що посадити їх під тривалий домашній арешт. Мабуть, це не буде порушувати їхні права.

Загалом локдаун засудили багаторазово через те, що людей нібито роблять «слухняними», «спеціально позбавляють роботи», «заганяють по домівках», щоб вони позбулися свободи. Проти карантинних заходів пройшли масові протести в різних країнах, проте поки держави не придумали нічого більш ефективного. І в результаті другої хвилі коронавірусу різні країни знову закривають кордони і посилюють карантинні заходи.

«Вакцина страшніша за смерть».

Поки країни наввипередки закуповують ще не вироблену вакцину і обіцяють своїм жителям полегшення хоча б через півроку, частина населення земної кулі готується до оборони. Тому що вірять в те, що вакцина – це майже абсолютне зло. Найширше поширення отримав фейк, який стверджує, шо під виглядом вакцини людей будуть чіпувати, а потім управляти ними за допомогою тієї ж технології 5G. Зрозуміло, робити це буде Білл Гейтс.

Є і більш спрощена версія: вакцина – це отрута. Зовсім недавно «фельдшер з Литви» записала про це ролик, за що і була затримана литовською владою. Однак не одна вона стверджує, що вакцина смертельна: фейки про загибель медсестер або медиків, які вже зробили щеплення, останнім часом з’являються регулярно.

Або більш екзотична модифікація цього фейку: вакцина і є чіп. Просто рідкий. І за допомогою ферменту і квантових точок, які в ній нібито будуть міститися, людей будуть повністю контролювати.

Втім більшість людей не вважає, що наука зробила крок настільки далеко. Тому фейки про вакцину проти ковіду часто влаштовані набагато простіше. Тільки в останній місяць з’явилися неправдиві повідомлення про те, що вакцина проти ковіду нібито викликає безпліддя, лейкоз у дітей, параліч – і це далеко не повний список.

Саме тому, нам потрібно завжди пам’ятати про особисту інформаційну гігієну, не піддаватись на провокації рупорів російської пропаганди, не розповсюджувати меседжі завідома агітаційного чи провокуючого характеру, аналізувати інформацію з соціальних мереж та Інтернет-простору перш ніж нею поділитись, перевіряти джерело її походження, достовірність даних та осіб, що її поширюють. Також, ми як свідомі громадяни повинні розуміти, що дотримання безпрецедентних заходів, запроваджених в Україні у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції, це перш за все наша безпека та безпека наших близьких.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.