Мобільні бригади та додаткові пункти щеплення. Як медики готуються до вакцинації

Здоров'я, Новини, Суспільство

За даними МОЗ, у лютому в Україну надійде 117 тисяч доз вакцини Pfizer/BioNTech у межах програми COVAX. Також у першому півріччі цього року до країни безкоштовно надійде до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca/Oxford. Крім того, уряд законтрактував ще майже два мільйони доз вакцини CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech,пише щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

На першому етапі вакцинуватимуть медперсонал та військових. Спочатку забезпечувати щеплення будуть понад 600 мобільних бригад, наступні етапи вакцинації проводитимуть вже в стаціонарних медпунктах. Суспільне дізналося, як медики у столиці та регіонах готуються до всеукраїнської кампанії з вакцинації від COVID-19.

Мобільні бригади

На першому етапі прищепитися зможе 367 491 українець. Першими вакцинуватимуть членів мобільних бригад, які після постачатимуть вакцину до інших населених пунктів та проводитимуть щеплення. Усього в Україні, за даними МОЗ, створять 572 мобільні бригади.

На Кіровоградщині, наприклад, бригади формують у кожному центрі медико-санітарної допомоги, яких усього в області налічується 26. До складу команди входять водій, лікар і дві медсестри, ще одна команда у такому ж складі створена на заміну.

“З собою на виїзд медична сестра має сумку, у якій є все необхідне, для надання першої меддопомоги від анафілактичного шоку чи підвищеного тиску”, – розповіла Суспільному медична сестра Інна Скіба.

На Кіровоградщині бригади для вакцинації формують у кожному з 26 центрів медико-санітарної допомоги

Окрім сумок з медикаментами, бригада має сумку-холодильник для перевезення вакцини. У центрі, де працює Інна, їх дві.

“У Кіровоградській області 15 тисяч людей входять до груп ризику і мають вакцинуватися у першу чергу. З них – 7 тисяч дали згоду на щеплення від коронавірусу”, – пояснив керівник обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко.

Першими після медиків і військових вакцинувати планують людей, які старші за 80 років. Лікарі, за словами Рибальченка, обдзвонюють кожного пацієнта особисто, щоб сформувати списки охочих провакцинуватися.

На Львівщині зголосилися вакцинуватися 7 тисяч осіб з потенційних 12 600. Забезпечувати щеплення від коронавірусу в області будуть 10 виїзних бригад.

“Мобільна бригада буде приїжджати, вакцинувати людей і їхати далі. Зранку вона буде зі складу центрального області отримувати вакцину на 1 день. Упродовж дня цю вакцину триматимуть у сумочці-холодильнику”, – розповіла Суспільному керівниця обласного лабораторного центру Наталія Іванченко.

Щеплення від COVID-19 на Львівщині забезпечуватимуть 10 виїзних бригад

За її словами, на використання вакцини медики матимуть 5 днів, але перед тим, як щепити інших, мають провакцинуватися самі.

“До вакцинації ставлюсь позитивно, не тільки від ковіду, але й від інших патологій. Бо є інфекції, і це необхідно зробити, бо вони життєво небезпечні. Захворювання COVID-19 – складне, нове, непередбачуване, тому я думаю, що це вихід і запобігання на майбутнє”, – каже лікарка виїзної бригади 4-ї міської лікарні Львова Анна Фостяк та додає, що нині проводить опитування серед своїх пацієнтів, у першу чергу серед людей похилого віку.

Стаціонарні пункти

Якщо перший етап вакцинації буде проводитися силами виїзних мобільних бригад, то наступні здійснюватимуться вже на місцях в центрах первинної медико-санітарної допомоги. Для цього по всій Україні формують понад 4 тисячі додаткових пунктів вакцинації, де щеплення робитимуть тільки від COVID-19. Однак їхнє створення не вплине на кабінети календарних щеплень, вони працюватимуть, як і раніше.

У столичному центрі первинної медико-санітарної допомоги №2 минулого місяця сховища для медикаментів переобладнали на три пункти вакцинації. Їхній інтер’єр не відрізняється від звичайного кабінету календарних щеплень: лікарський стіл, кушетка, деззасоби та холодильник для зберігання вакцини з температурним режимом від 2 до 8 градусів тепла.

На другому етапі вакцинацію проводитимуть й у стаціонарних пунктах

“Та ж вакцина, все те ж саме, ін’єкції. Відповідальність свою відчуваю, звичайно, як і за проведення будь-якого щеплення”, – розповіла медична сестра Тетяна Деркач, яка вже понад п’ять років проводить календарні щеплення.

Вакцинувати від COVID-19 жінка не боїться, єдине, що поки не знає, куди саме потрібно буде вводити препарат. Однак про це медики зможуть дізнатися під час тренінгів від ВООЗ, які відбудуться 5–11 лютого, всього навчання пройдуть лише 60 людей.

В Збройних силах України підготували план поетапного проведення вакцинації особового складу ЗСУ, відповідно до отриманих заявок. Для проведення вакцинації сформували 64 щеплювальні бригади.

Як потрапити в кабінет щеплення

Списки потенційних претендентів на щеплення формують лікарі. Завідувач відділу стратегії імунізації Центру громадського здоров’я МОЗ Олександр Заікарозповів Суспільному, що списки зберуть та верифікують на національному рівні, після чого визначатимуть почерговість вакцинування та мікропланування щодо вакцинації в кожному регіоні.

Заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер повідомив, що нині триває робота над створенням окремого інформаційного порталу з питань вакцинації проти COVID-19.

Дар’я Кінша, Суспільне

У столиці вакцинацію проводитимуть, зокрема, у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №2 Подільського району

Як саме пацієнти потраплятимуть на щеплення до стаціонарних пунктів, поки не відомо. Наразі розробляються кілька варіантів.

“Один із механізмів – пацієнт заходить на сайт охорони здоров’я або на гарячу лінію, з обов’язковим заповненням анкети, де він вказує свої дані, у тому числі і вік, захворювання, супутні захворювання і вже спеціалісти, які обробляють такі анкети будуть вирішувати, у який етап потрапляє та чи інша людина”, – розповів заступник директора з медичного обслуговування дорослого населення столичного Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Сергій Ціпоренко.

За словами Ціпоренка, досвід закордонних країн свідчить, що пацієнт, який прийшов на щеплення, обов’язково має підписати проінформовану згоду.

“Пацієнт має усвідомлено зробити всій вибір, адже вся відповідальність покладається на нього безпосередньо”, – вважає Сергій Ціпоренко.

За даними Центру громадського здоров’я, у групі медичного та професійного ризику перебуває близько половина населення, тобто, понад 20 мільйонів українців потребують щеплення від коронавірусу. Утім, в МОЗ констатують, що лише 43-45% українців готові до безкоштовної вакцинації. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов закликав уряд і Верховну раду сприяти поширенню інформації про вакцинацію для того, щоб кількість охочих вакцинуватися зростала.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Підтримай незалежний медійний проект – одна кава – 30 гривень – дозволять нам працювати для Вас!
ПриватБанк 4246 0010 0028 2636 Громадська організація «Всеукраїнське об’єднання «Голос».

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.