У Пнівському замку на Прикарпатті проведуть лицарські бої

Новини, Суспільство, Туризм

Лицарські та стрілецькі бої проведуть на території Пнівського замку. Реконструкції боїв організують у межах історично-культурного фестивалю “Культура, викована вогнем”.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне.

Фестиваль влаштовує місто Надвірна разом з польським містом Загождь. Начальник відділу інвестицій і промисловості Надвірнянської міської ради Тарас Новосельський розповів, що кошторис фесту складає понад два мільйони гривень. Планують провести захід у 2022 році на руїнах замку Куропата у Надвірній (XV ст.) та навколо руїн монастиря (XVIII ст.) у Загожді.

“Виходячи з назви – “Культура викована вогнем” – фестиваль буде обертатися навколо всього, що пов’язано з вогнем, – розповів Тарас Новосельський. – Це, насамперед, ковальські заходи і вогняне шоу. Останнє може бути родзинкою фесту, якої немає на інших реконструкціях в інших містах України”.

Під час заходу планують також розкрити секрети української та польської кухні, продемонструвати народні ремесла, створити історичні автентичні експозиції.

“В Україні традиція історичної реконструкції лише починає розвиватися, – каже директор Центру медієвістичних студій, доктор історичних наук, професор кафедри всесвітньої історії Прикарпатського національного університету Мирослав Волощук. – Найбільшими об’єктами, навколо яких зосереджена увага реконструкторів, є Хотинська і Кам’янець-Подільська фортеці. У нашій області, окрім Галича, де буквально декілька років поспіль відбувалися перші спроби історичних реконструкцій, інші пам’ятки такої традиції не мають, до прикладу, як і на Закарпатті”.

Натомість у Польщі, як і в інших європейських країнах, історичні реконструкції дуже популярні, зазначає Мирослав Волощук. Це пов’язано з тим, що їхні пам’ятки архітектури є під опікою державної влади, а також до них є особлива увага дослідників та меценатів.

“Це робить їх привабливими для інфраструктури окремих воєводств. Цей елемент дозвілля там давно і дуже добре представлений. Серед найбільших – реконструкція Грюнвальдської битви”, – додав історик.

Окрім історичних реконстукцій, організатори анонсують конкурс красунь. Дівчата у середньовічному одязі виконуватимуть різні завдання. Серед усіх оберуть принцесу.

Організатори планують, що фестиваль “Культура викована вогнем” триватиме два-три дні у місті Загождь та у Надвірній на території Пнівського замку.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.