У Франківську виставили на продаж будинок, в якому творив Опанас Заливаха (відео+фото)

Відео-новини, Новини, Суспільство

Департамент комунальних ресурсів Івано-Франківської міської ради виставив на аукціон приміщення по вул.Незалежності, 69.

Стартова ціна продажу – 1,58 млн. гривень, пвідомляе щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Галичину.

Аукціон запланований на 23 лютого 2021 року на ектронному майданчику «Прозорро-Продажі».

Будівлі вже більше 100 років, вона у занедбаному стані. Однак, великий інтерес викликає земельна ділянка у центральній частині міста.

«Всім відомі таємні плани на цей будинок – занапастити його до кінця, знести і встромити там багатоповерхівку. Знаємо, що туди чіпко вгрузли липкі руки деяких функціонерів столичної Спілки художників при підтримці і зацікавленні (матеріальній, звичайно) місцевих арт-керівників. Відома і будівельна фірма, яка вже має проєкт на зведення будівлі. Усіх їх стримують лиш деякі слизькі нюанси, а також небайдужість громадськості, яка уважно слідкує за процесом», – заявив відомий художник Ігор Роп’яник.

Як зазначив художник Богдан Бринський, у цій будівлі була перша майстерня видатного художника Опанаса Заливахи. Він запропонував облаштувати музей видатного майстра.

«Шановний пане Марцінків! У Ваших силах вберегти цей будинок, віддавши перший поверх, який належить місту, під музей Опанаса Заливахи. Якщо ми упустимо такий шанс, то через п’ять років, коли святкуватимемо 100-річчя художника, нам усім буде соромно подивитися в очі його дітям, митцям краю і громадськості. Не будьмо байдужими!», – зазначив І. Роп’яник.
Довідка:

Опанас Іванович Заливаха народився в 1925 році на Харківщині, пережив Голодомор. Його родину врятував переїзд на Далекий Схід до родичів. Навчався в Інституті живопису, скульптури та архітектури імені Іллі Рєпіна в Ленінграді, де свого часу був і Тарас Шевченко. Закінчивши навчання, Опанас переїхав до Франківська.

Там він зробив свою першу виставку, яка викликала фурор і через декілька тижнів була закрита за український символізм. У київському університеті до річниці Шевченка він працював над вітражем, на якому зображував Кобзаря-борця. Напередодні відкриття вітраж був розбитий.

Художник створював й ілюстації до самвидаву, які розповсюджував у Франківську. На нього донесли за антирадянську пропаганду та агітацію і в 1965 році прийшли з обшуком.

На п’ять років художника відправили у мордовські табори, заборонивши малювати. Після звільнення деякий час був під адміністративним наглядом, а художній фонд відмовлявся йому давати роботу. Тому Опанас Заливаха працював креслярем на побуткомбінаті.

У 1987 році був одним із ініціаторів створення Української асоціації незалежної творчої інтеліґенції. Працював у галузі станкового живопису та графіки.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.