Covid-19: чи впливає вірус на фертильність чоловіків

Здоров'я, Новини, Суспільство

Згідно з новим звітом про дослідження, яке опубліковане у четвер в журналі Reproduction є докази, що у важких випадках зараження Covid-19 внаслідок хвороби може змінитися якість сперми чоловіка, тим самим, можливий вплив на його фертильність.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ за матеріалами CNN.

“Цей звіт пропонує перші на сьогодні прямі докази того, що інфекція COVID-19 погіршує якість сперми та репродуктивний потенціал чоловіків”, – йдеться у дослідженні.

Однак експерти, які не брали участі у дослідженні, відразу скептично поставились до висновку звіту та закликали до обережності у надмірному узагальненні результатів дослідження.

“Мені потрібно підкреслити обережність в інтерпретації цих даних. Наприклад, автори заявляють, що їхні дані демонструють, що” інфекція COVID-19 спричиняє значні порушення репродуктивної функції чоловіків”, але насправді вона демонструє лише асоціацію”, – йдеться  в електронному листі Аллана Пейсі, професора андрології з Університету Шеффілда в Південному Йоркширі, Великобританія.
“Внаслідок інфікування будь-яким вірусом, навіть таким як грип, допустиме тимчасове зниження кількості сперми (іноді до нуля) протягом декількох тижнів або місяців. Це ускладнює з’ясування того, наскільки зменшення, яке спостерігалося в цьому дослідженні, було специфічним для COVID-19, ніж внаслідок іншої хвороби “, – відповіла в електронному листі доктор Чанна Джаясена, консультант з репродуктивної ендокринології та андрології Імперського коледжу Лондона.
Крім того, “важливо зазначити, що в спермі немає доказів вірусу Covid-19 і що немає доказів того, що вірус може передаватися через сперму”, – сказала Елісон Мердок, яка очолює Центр родючості Ньюкасла в Міжнародному центрі для життя, Університет Ньюкасла у Великобританії.
Невелике дослідження 84 чоловіків
Дослідження полягало у вивченні та порівнянні якості сперми; враховувалися вікові показники 105 фертильних чоловіків без Covid-19 та 84 фертильних чоловіків з діагнозом коронавірус та аналізувалися показники їх сперми з інтервалом у 10 днів протягом 60 днів.
В результаті дослідження виявили значне збільшення запалення та окисного стресу в клітинах сперми, що належала чоловікам, які страждають від Covid-19 у порівнянні зі здоровими чоловіками, які не хворіли на Covid-19. На їх концентрацію, рухливість і форму сперми також негативно впливав вірус. Як показало дослідження, відмінності зростали залежно від тяжкості перебігу хвороби.
“Ці ефекти на сперматозоїди пов’язані з нижчою якістю сперми та зниженням потенціалу фертильності. Хоча, як правило, вони покращувались з часом, проте у пацієнтів з COVID-19 вони залишались аномально вищими, і величина цих змін також була пов’язана із тяжкістю захворювання”, – зазначив провідний дослідник Бехзад Гаджизаде Малекі, докторант Університету Юстуса Лібіха Гіссен, Гессен, Німеччина.
Також у результаті дослідення, у чоловіків із COVID-19 виявили набагато вищий рівень ферментативної активності АСЕ2. ACE2, або ангіотензин-перетворюючий фермент 2, є білком, який забезпечує точку входу для нового коронавірусу, щоб зачепити та інфікувати широкий спектр клітин людини.
Не дивно, що Covid-19 може впливати на репродуктивну систему чоловіків, оскільки рецептори АСЕ2 це “ті самі рецептори, які вірус використовує для доступу до тканин легень, також знаходяться в яєчках”, сказав Пейсі, який є головним редактором журналу “Людська родючість”.
Постійне занепокоєння
“З початку пандемії Covid-19 існувала зрозуміла (але теоретична) занепокоєність з приводу того, чи може цей коронавірус згубно вплинути на фертильність чоловіків, які заражаються”, – сказав Пейсі. Ознайомившись із близько 14 дослідженнями, які опубліковані на цю тему, Пейсі сказав, що він дійшов висновку, що “будь-який вимірюваний вплив коронавірусу на фертильність чоловіків був, мабуть, лише незначним і тимчасовим”.
Результати цього дослідження, додав він, можуть бути зумовлені іншими факторами, такими як використання ліків для лікування вірусу, що автори також визнавали в дослідженні.
“Тому все, що я бачу в цьому наборі даних, – це можливі відмінності в якості сперми між чоловіками, які хворі на фебрильну хворобу (лихоманку), і тими, хто був здоровим. Ми вже знаємо, що фебрильна хвороба може вплинути на вироблення сперми, незалежно від того, що її спричинило”, – сказав Пейсі.
Шина Льюїс, заслужений професор університету Королеви в Белфасті в Ірландії, поділилася подібними думками електронною поштою:
“Мене турбує те, що чоловіки з COVID мали значно більшу масу тіла і проходили ряд терапевтичних процедур. Ми знаємо, що ожиріння саме по собі знижує якість сперми. Лікування COVID може також вплинути на якість сперми цих чоловіків, а не на сам COVID”, – сказала Льюїс. “Таким чином, необхідні більш тривалі дослідження, перш ніж яєчка вважатимуться органом високого ризику, характерним для Covid-19”, – резюмувала професор.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.