Зброя, не іграшка (фото)

Кримінал, Новини, Суспільство

Шість довгих років точиться війна на Сході України. Але марно вважати, що поле бойових дій обмежується лише територією Донбасу.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Війна породила десятки тисяч озлоблених, іноді доведених до відчаю людей, більшість яких пройшли горнило антитерористичної операції, відчули смак крові і вседозволеності. І ось уже багато з тих, хто колись і у страшному сні не міг собі уявити, що зможе просто так вбити людину, легко натискає на спусковий гачок автомата чи пістолета десь у кафе чи просто на вулиці або висмикує чеку гранати, просто через те, що у нього раптом з’явилися ті чи інші претензії до такого ж, як він, громадянина мирної колись країни. І як наслідок, ручні гранати стають головним «аргументом» не лише розборок організованих злочинних груп, а й просто побутових сварок та сімейних непорозумінь. Країну заполонила зброя та боєприпаси.

Ситуація з обігом зброї в державі є каталізатором багатьох важливих факторів. Передусім це показник державної, громадської та військової безпеки. Для України всі три сфери є критично важливими, на тлі збройного конфлікту, що триває шість років поспіль та окупації частини території.

Аналіз стану обігу зброї дозволяє розуміти важливі процеси, які відбуваються і в соціальній, і в політичній площині країни. Зокрема, якою є ефективність державних інституцій, наприклад, правоохоронних органів. Чи є дієвими соціальні програми по роботі з молоддю та ветеранами АТО? Чи реалізовуються в державі заходи з попередження насильницьких конфліктів – політичних, побутових, групових, чи індивідуальних? Чи почуваються люди в громадах безпечно і наскільки довіряють державним інституціям в цьому питанні?

Найчисельніші випадки незаконного використання чи зберігання зброї зафіксовано серед молоді, віком від 18 до 25 років. Портрет умовно-небезпечних фігурантів скласти непросто, адже в основному це групи осіб, що пов’язані з незаконним обігом зброї, насильницькими злочинами, розповсюдженням наркотиків. В групі ризику іноземці – громадяни РФ, країн Кавказького регіону, Молдови (Придністров’я). На жаль, є окрема категорія в цьому переліку – учасники АТО/ООС. Інформація про випадки незаконного обігу та використання зброї серед військовослужбовців та учасників міститься у тисячах судових рішень, в тому числі вироках у кримінальних справах.

Здебільшого зброю привозять із зони бойових дій демобілізовані воїни, а також волонтери, журналісти і т. д. Зброя та боєприпаси стали своєрідним «сувеніром», «пам’ятною річчю», а також «компенсацією».

Доступ до зброї організованих злочинних угрупувань, радикальних організацій, кидає виклик монополії держави на застосування сили. За таких умов можуть створюватися неформальні центри впливу на господарські, політичні та інші суспільно-важливі процеси.

Що хочеться сказати на завершення жителям Прикарпаття. Вибухові травми, напевно, є найжахливішими від усіх. Часто-густо травмування внаслідок вибуху супроводжується ампутацією кінцівок, жахливим пошкодженням внутрішніх органів тощо.

Тож не випробовуйте долю. Виявляйте пильність та громадянську свідомість. Побачивши підозрілий предмет, схожий на вибуховий пристрій, не чіпайте його, але й не будьте байдужими – одразу телефонуйте у правоохоронні органи! Адже ціною Вашої байдужості може бути життя і здоров’я не лише ваші, а й багатьох інших людей.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся актуальні новини м.Івано-Франківська та області першими!

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.