З 2025 року ЗНО можна буде складати лише українською – Кремінь

Новини, Політика, Суспільство

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь повідомив, що з 1 січня 2025 року українська мова стане обов’язковою під час проходження зовнішнього незалежного оцінювання.

Про це передає щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Радіо Свобода.

«З одного боку, кажуть, що це дискримінує здобувачів освіти, вступників до українських університетів. З іншого боку, ЗНО не дає начебто об’єктивної картини знань і навичок випускників закладів освіти. Але ЗНО як обов’язкове для складання – один із критеріїв і факторів боротьби з корупцією на рівні вступу до вишів. Українська повинна бути обов’язковою для ЗНО. І сьогодні треба утверджувати ще і якість викладання, якість тестів самого ЗНО. Щоб тести ЗНО мали, крім усього іншого, високу оцінку. Бо, скажімо, вимоги до сертифікатів рівня володіння державною мовою державними службовцями відповідають європейським стандартам і рекомендаціям. Хочеться, щоб і ЗНО відповідало аналогічним критеріям», – зазначив Кремінь.

На цей момент при складанні іспиту для вступу до вишів в Україні мову можна обирати.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.