Франківчанка записала колядку китайською мовою (фото)

Новини, Суспільство

Доцент кафедри загального та германського мовознавства Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Ірина Ілійчук уже не вперше перекладає та записує українські пісні китайською мовою.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на “Галицький кореспондент”.

Цього разу вона переклала та заспівала «Добрий вечір тобі, пане господарю».

Ірина розповіла, що перекладає українські пісні для того, щоб китайський народ більше дізнався про нашу культуру. До того ж, їй дуже подобається співати та перекладати. Перша пісня, яку переклала, була «Червона рута». Її вона вже співала зі своїми студентами, але ще не записала в студії.

У 2019 році викладачка переклала та заспівала з студентами відому українську пісню «Щедрик». Ірина зізнається, що має маленьку мрію – хоче записати збірку українських пісень китайською мовою. Однак запис на студії недешевий, тому вона сподівається на сприяння університету в цьому.

«Я хочу якомога більше українських народних пісень записати китайською мовою. Хочу поділитися з китайцями нашою культурою», – підкреслює пані Ірина.

Щодо труднощів перекладу, то «Щедрик» було складніше перекладати. А от «Добрий вечір тобі, пане господарю» легко, оскільки там дуже багато повторень. Фактично тільки перші дві лінійки з кожного стовпчика треба перекласти.

Втім Ірина зауважує, що українські пісні мають дуже багато підтексту. Тому найважче було перекласти «Червону руту», адже там чимало слів, які важко перекласти, щоб передати весь сенс. Тому прийшлось довго шукати китайські відповідники, щоб весь зміст був повністю зрозумілий.

«Я завжди, коли перекладаю, то надсилаю текст китайським друзям і вони виправляють, якщо є якісь нюанси. Тоді пробую поставити слова на музику і дивлюсь, чи звучить. Коли не звучить, то ще переробляю. Якщо китайські друзі погоджували, то ми залишали такий варіант», – ділиться історією перекладу Ірина Ілійчук.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.