В ОДА пояснили, чому треба платити за газ та як формуються тарифи

Без рубрики, Новини, Політика, Суспільство

19 січня на брифінгу в облдержадміністрації пояснили, чому прикарпатці мають платити за газ, та як утворюється ціна на нього.

Голова Івано-Франківської ОДА Андрій Бойчук каже, що тема тарифів – складна та дражлива, передає щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

“Суспільство хоче розуміти, що робить влада, які кроки, щоб розв’язати цю проблему. Ми чуємо людей і через це була прийнята постанова про зниження тарифів. Стосовно наших ініціатив, які були на Прикарпатті, то скаже, що на базі ІФНТУНГ відбувся круглий стіл, де зібралися експерти, щоб чітко опрацювати шляхи вирішення проблеми. Ми повинні керуватися не популізмом, а конкретикою, зараз ведеться комунікація з усіма ОТГ, створені перші ініціативні групи для обговорення питання”, – зазначив Бойчук.

Проректор Івано-Франківського національного університету Нафти й газу Максим Карпаш відповів на найпоширеніші запитання стосовно ціноутворення на спожитий газ:

“Зараз постановою Уряду затверджено граничний тариф – 6,99 грн за куб спожитого газу та 1,79 грн за розподіл (доставку) газу. Таким чином ми виходимо на суму менше 9 грн. Чому потрібно платити за транспортування газу та чому не можна його включити в платіжку разом зі спожитим? Відбулося розділення, з серпня споживачі можуть самі обирати постачальників, НКРЕКП обрала модель з двома платіжками, тому вилучити цей платіж ми не можемо, не платити також не можемо. Чи взагалі повинні українці платити за газ? Повинні, бо добувати газ, транспортувати його – це велика робота, а нафтогазова галузь – це ще й робота з небезпечним обладнанням. Вона має оплачуватися. Теза про те, що газ та доставка разом мають коштувати 4 гривні – насправді це маніпуляція. Були місяці, коли ціна разом із доставкою була навіть і меншою за 4 грн, але зараз розуміємо, що ринок газу має залишитися”.

Крім того, Максим Карпаш зазначив – якщо споживачі раніше уклали річні контракти за вищими цінами, ніж теперішні граничні тарифи, то тепер вони будуть підкориговані; якщо нижчі, то вони зберігаються.

Заступниця голови ОДА Світлана Онищук додала, що ціна 6,99 грн за куб буде триматися до кінця опалювального сезону або карантину:

“Це рішення дасть змогу знизити ціну на газ у середньому на 30%. Рішення про встановлення граничної ціни не означає, що Уряд відмовляється від газового ринку в Україні”.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.