Податок на нерухомість в Україні: скільки доведеться платити у 2021 році

Економіка, Новини, Суспільство

Восени голова парламентського комітету з питань фінансів і податкової політики Данило Гетманцев розповів, що розроблена нова модель формування податку на нерухоме майно.

Зараз податок платять за так звані «зайві» квадратні метри, в комітеті запропонували формувати його за оцінковою вартістю нерухомості. Пропозицію розкритикували і вже кілька місяців про законопроєкт нічого не чути, але ідея, ймовірно, все одно жива. «Слово і діло» пропонує подивитися, який податок на нерухомість доведеться платити українцям у 2021 році, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Зараз податком обкладаються «зайві» квадратні метри: квартири площею понад 60 квадратних метрів, будинки більш як 120 квадратів, а також квартира і будинок загальною площею більш як 180 квадратних метрів.

Розмір податку може самостійно визначати місцева влада, але він не повинен перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати. У 2020-му доводилося платити 62,5 грн за кожен «зайвий» квадратний метр. Цього року через підвищення мінімальної зарплати виросте і податок на нерухомість: у 2021-му – 70,8 грн.

Існує також додатковий податок на нерухоме майно або «податок на розкіш», його розмір у 2021 році не змінився. Власникам квартири площею понад 300 квадратних метрів або будинку понад 500 квадратних метрів потрібно буде заплатити 25 тис грн.

За прострочення сплати податку на нерухомість передбачений штраф: 10% від суми боргу за прострочення до 30 днів, якщо більше 30 днів – 20% від суми податку.

Платити податок на нерухомість потрібно не всім, є винятки: багатодітні сім’ї, діти-сироти, діти-інваліди, дитячі садки, школи, релігійні організації, учасники ООС і їхні сім’ї, громадські організації інвалідів.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.