На українців ймовірно чекають віялові відключення електроенергії: в “Укренерго” відхрещуються (документ)

Економіка, Новини, Суспільство

“Укренерго” готує план віялових відключень електроенергії.

Про це інформує  щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланям на Фіртку.

Про це, опираючись на лист від голови правління «Укренерго» до в.о. міністра енергетики Юрія Вітренкапише журналіст Сергій Висоцький на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук.

“Цим листом «Укренерго» просить міністерство погодити план віяльних відключень електроенергії. В цьому листі «Укренерго» в тому числі визнає, що на складах недостає вугілля для того, щоби підтримувати генерацію у період морозів. Останній раз віяльні відключення електроенергії відбувалися в Україні в кінці 90-х. Гостру фазу війни, внаслідок якої в нас випарувалося 20% економіки ми пройшли без такого колапсу в енергетиці. Навіть встигли відмовитися від російського газу! Дякуємо Володимиру Олександровичу та його оточенню за професійність! Відкинути країну на два десятиріччя назад за 1,5 року – це справді досягнення!”, – зазначає Висоцький.

Натомість у пресслужбі НЕК “Укренерго” виключають імовірність введення графіку аварійних відключень (так звані “віялові відключення”) через значне похолодання в Україні.

Як зазначається в повідомленні, протягом 16-20 січня 2021 року за прогнозом очікується значне зниження середньодобової температури повітря по всій території України в середньому до -17 градусів. Ця обставина спричинює сезонне збільшення обсягів споживання електричної енергії, яке в пікові години доби може зростати на величину до 3000 МВт і загалом сягати 25 000 тис. МВт.

Для проходження цього складного періоду НЕК “Укренерго” визначило низку заходів для балансування енергосистеми та покриття додаткового навантаження в години ранкового та вечірнього максимумів споживання. Ключовими заходами є збільшення виробництва електроенергії на ГЕС та ГАЕС, а також підвищення рівня навантаження теплових електростанцій (ТЕС).

За даними компанії, для балансування енергосистеми позитивним фактором є включення в роботу з 15 січня 2021 року 5-го енергоблоку Запорізької АЕС (ЗАЕС), а також продовження роботи 1-го енергоблоку ЗАЕС до кінця доби 22 січня 2021 року.

“Крім того, зважаючи на появу в пресі публікацій щодо нібито можливості введення графіку аварійних відключень (так звані “віялові відключення”), повідомляємо, що такі заходи наразі не плануються”, – йдеться в повідомлені.

Щодо використання іншого інструменту, а саме графіків обмеження потужності (ГОП), то даний інструмент не має жодного відношення до так званих “віялових відключень” і не передбачає відключення споживачів, додали в пресслужбі.

Нагадаємо, з 1 січня 2021 року в Україні зросли тарифи на опалення та газ, а також скасували пільговий тариф на електроенергію.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.