Наскільки подорожчало тепло та як працює ринок природного газу в Україні

Економіка, Новини, Суспільство

З 1 січня 2021 року українці сплачуватимуть за комунальні послуги більше. Подорожчав газ та його постачання, а також більше немає пільгового тарифу на світло. Тепло зросте у ціні від 5,5% до майже 50% залежно від регіону.

Про це інформує щоденний онлайн-канал Голос ІФ з посиланням на «Слово і діло».

«Слово і діло» вже розбиралося, чому дорожчає теплопостачання, а сьогодні розглянемо, яким чином формується тариф на централізоване опалення та як працює ринок природного газу в Україні.

Наскільки подорожчало централізоване опалення

Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) дозволила підвищити тарифи для 23 компаній-постачальників тепла по всій країні.

Жителям Дніпра пощастило найбільше, адже їхній постачальник централізованого опалення Дніпровська ТЕЦ підняла ціни тільки на 5,5% і це найнижчий показник по Україні.

Найбільше підвищили розцінки для ТОВ «Євро-реконструкція» (+49,7%), яка «опалює» Дарницький та Дніпровський райони столиці на лівому березі.

Середній тариф по Україні для постачальників тепла населенню з січня становить 1 121,71 грн за Гкал. Відзначимо, що у кожному регіоні буде своя ситуація. Найвищий тариф – у Сєвєродонецької ТЕЦ – 1 471,54 грн/Гкал, найнижчий у ТЕЦ-2 Есхар (Харківська область) – 653,99 грн/Гкал.

Чим пояснюється таке здорожчання? НКРЕКП обґрунтувала потребу підвищення тарифів на теплову енергію в 2021 році суттєвим зниженням обсягів виробництва теплової енергії, підвищенням фонду заробітної плати для ліцензіатів, зростанням цін на паливно-енергетичні ресурси, а також зростанням витрат на послуги з розподілу природного газу.

Нагадаємо, що НКРЕКП за зверненням постачальників встановлює тарифи на виробництво теплової енергії для 26 ліцензіатів з обсягом вироблення понад 170 тис. Гкал і рівнем комерційного обліку енергії понад 90%, які виробляють 50% теплової енергії в Україні.

Структура тарифу на теплову енергію

Коли ми оплачуємо опалення в наших квартирах та будинках, то до складу тарифу входить не тільки паливо, хоча воно й становить 80,1% тарифу.

Також в структурі закладено заробітну плату робітників компанії-постачальника тепла. Це друга за вартістю складова, яка становить 10,2% тарифу.

Ще слід враховувати, що включають єдиний соціальний внесок (2,2%), ремонти (0,6%), адміністративні (0,5%) та інші витрати – договірні відносини, банківські послуги, які тягнуть аж на 6,4% складової тарифу.

Остаточний тариф на опалення для населення встановлюється в регіонах органами місцевого самоврядування, враховуючи тарифи на виробництво теплоенергії в регіонах та вартість послуг її постачання.

Структура ринку природного газу в Україні

З 1 серпня 2020 року в Україні працює ринок газу для населення. Це означає, що кожен побутовий споживач газу може обирати постачальника залежно від ціни та сервісу, а держава більше не регулює ціну на газ. Ми детально розбиралися, як можна змінити постачальника газу.

А от яким чином паливо потрапляє до наших квартир та будинків? Більшість газу в Україну імпортується. Це роблять імпортери чи трейдери. Щоправда, є в Україні власні газовидобувні компанії, що працюють на українських родовищах: АТ «Укргазвидобування», «Чорноморнафтогаз», «Укрнафта», ДТЕК «Нафтогаз», Burisma Group та інші. Скільки вітчизняного газу потрапляє до споживачів, наскільки він дешевше та чому власний видобуток в країні досі надто низький мало би розібратися профільне міністерство і провести аудит внутрішнього ринку.

Мало закупити газ, його ще треба доставити споживачу. Цим займається оператор газотранспортної системи, підтримуючи в робочому стані магістральні газопроводи. Йдеться про ТОВ «Оператор ГТС України».

Далі оператор підземних газосховищ завантажує чи вивантажує та зберігає паливо у підземних газосховищах. Це робота «Оператора газосховищ України», який є філією «Укртрансгазу».

Тим часом, газопостачальні компанії закуповують газ на ринку та реалізують його побутовим та непобутовим споживачам. Зараз на ринку України працює не тільки ТОВ ГК «Нафтогаз України», а ще понад 50 компаній-постачальників.

Більше 40 компаній-операторів ГРМ, переважно облгаззбути, які є газорозподільними компаніями, доставляють паливо населенню та непобутовим споживачам. Вони також зобов’язані підтримувати технічний стан газорозподільних мереж.

Як змінювалася вартість опалення в Києві з 2015 року

Наші аналітики подивились, як змінювалися тарифи на централізоване опалення для населення з 2015 року на прикладі Києва, залежно від наявності в будинку лічильника тепла.

У травні 2015 року для мешканців житлових будинків з приладами обліку теплоенергії тариф становив 657,24 грн за Гкал, а для тих, хто не мав будинкових лічильників – 16,14 грн за м2.

З 1 липня 2016 на рік встановили новий тарифи : для тих, у кого є будинкові лічильники – 1416,96 грн за Гкал, та 32,97 грн за м2 для тих, у кого не було лічильника.

Тарифи знову змінилися 26 липня 2017 року. Для мешканців з лічильниками тариф зріс до 1 414,45 грн за Гкал, а для решти ціна на опалення лишилася незмінною, але ненадовго. Вже з 1 січня 2018 року люди платили по 1355,83 грн за Гкал або 31,55 грн за м2.

Трохи подешевшало тепло для мешканців будинків із лічильниками з 1 серпня 2018-го до кінця року – по 1 354,78 грн за Гкал. Ще раз тарифи зростали з 1 січня 2019-го до кінця 2020 року до таких значень – 1654,41 грн за Гкал та 38,50 грн за м2.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.