Україна використовуватиме лише ті COVID-вакцини, які пройшли третю фазу досліджень – Ляшко

Здоров'я, Новини, Суспільство

Україна використовуватиме лише ті вакцини проти COVID-19, які пройшли третю фазу досліджень. Тому реєстрація російської вакцини неможлива, оскільки така фаза дослідження закінчиться у грудні 2021 року.

Як передає Укрінформ, про це написав головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

“Україна використовуватиме лише ті вакцини проти COVID-19, які успішно пройшли третю фазу клінічних досліджень. Тому всі чутки та політичні заяви щодо державної реєстрації в Україні російської вакцини-кандидата не відповідають дійсності”, – зазначив Ляшко.

Він додав, що відповідно до інформації, розміщеної на сайті щодо вакцин ClinicalTrials.gov,  закінчення третьої фази клінічних досліджень вакцини Спутнік V заплановано на грудень 2021 року.

“Сьогодні вже є вакцини проти COVID-19, дозволені до використання за спеціальними процедурами (emergency use authorization). Для такої реєстрації використовувались проміжні звіти клінічних досліджень. Виходячи з цього, Україна ухвалила рішення про можливість реєстрації вакцин, які зареєстровані в країнах з жорсткою регуляторною політикою”, – додав Ляшко.

Він наголосив, що лише за вищезазначених умов Україна допускатиме вакцини до використання.

Як повідомлялося, раніше деякі ЗМІ повідомили про те, що Харківська фармкомпанія «Біолік» подала заявку на реєстрацію в Україні російської вакцини «Спутнік V».

Міністерство охорони здоров’я 30 грудня уклало контракт про постачання в Україну в максимально короткі терміни вакцини виробництва компанії Sinovac Biotech від COVID-19 обсягом 1,9 млн доз за ціною 504 грн за дозу.

Очікується, що перша партія вакцини Sinovac Biotech для України – 700 тис. доз – буде поставлена протягом 30 днів після її офіційної реєстрації в Китаї або одним із компетентних органів США, Великої Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії, або за централізованою процедурою компетентним органом Європейського Союзу.

Sinovac Biotech є інактивованою вакциною, яка випускається у шприці та зберігається при температурі від +2 до +8°C. Проведені клінічні випробування у різних країнах, за результатами проміжних даних, показали ефективність препарату до 97%. Вакцини Pfizer i Moderna – це матричні РНК-вакцини, Astra Zeneca – це векторна вакцина. Вони нові і до цього часу широко не використовувались.

Також Ляшко повідомляв, що Україні у повному обсязі повернуть кошти, якщо китайська вакцина компанії Sinovac Biotech, на постачання якої Україна уклала контракт, не пройде фінальну стадію клінічних випробувань.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.