Чи можна поєднувати парацетамол з алкоголем? Консультує франківська лікарка

Здоров'я, Новини

Цьогорічне святкування новорічних та різдвяних свят має свою специфіку. Враховуючи епідемічну ситуацію щодо коронавірусної інфекції та інших захворювань, що впливають на стан пацієнта, багато з нас постає перед вибором: лікуватися чи відпочити на святі?

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Версії.

Це саме стосується й щорічної традиції – корпоративів.

Бажання створити собі святковий настрій затьмарює здоровий глузд, тому, на жаль, багато людей просто штучно знижують температуру антипіретиками, тим самим парацетамолом та порошками і вирушають на святкування.

Саме ці дії можуть призвести до значних негативних наслідків, серйозність яких, на жаль, розуміє далеко не кожен.

ЯК ВПЛИВАЄ НА ОРГАНІЗМ ПАРАЦЕТАМОЛ І В ЯКИХ ВИПАДКАХ ДОЦІЛЬНИЙ ЙОГО ПРИЙОМ?

Парацетамол – це найпопулярніший антипіретик, який застосовуються для зниження температури тіла як у дорослих, так і у дітей, для усунення головного болю та запальних явищ. Найбільш популярним він є при значному різкому підвищенні температури, яка виникає при респіраторних інфекціях, гострих кишкових інфекціях та ін. Парацетамол поєднує у собі такі переваги як швидка дія, доступність та низька ціна.

Парацетамол випускається у різних формах, дозуваннях, під різною торгового назвою. Варто зазначати, що доза парацетамолу в дорослих не повинна перевищувати 500-1000мг (разова доза) та 4г (сумарна добова доза ), тобто не більше шести таблеток з інтервалом не менше 4 год. У дітей розраховують разову дозу таким чином: 10-15 мг/кг маси тіла дитини.

Мусимо не вперше наголосити кожному, що знижувати температуру можна тільки при досягненні показника 38,5⁰С і вище! Зниження незначної субфебрильної температури порушує формування імунної відповіді і адекватну боротьбу організм зі збудниками.

ЩО СТАНЕТЬСЯ, ЯКЩО ПОЄДНАТИ ПАРАЦЕТАМОЛ І АЛКОГОЛЬ?

Навіть якщо вам не пощастило захворіти у період свят, ви обов’язково стикнетесь із нестерпним  бажанням випити бодай келих шампанського, щоб повністю не випадати із ритму свята та не втратити новорічний настрій. І оточуючі вас друзі чи родичі ледь не хором  спонукають вас словами: «Всього два ковтки ігристого не зашкодять, навпаки вилікують!»

Що у такому випадку відбувається з організмом? Для того, щоб мінімізувати токсичну дію парацетамолу та зв’язати продукти його розпаду, у печінці продукується глутатіон. Ця ж речовина повинна ліквідувати токсичні продукти розпаду алкоголю. Поєднавши парапетам і алкоголь, ви різко підвищуєте навантаження на печінку. Внаслідок цього клітини печінки незворотно відмирають, потроху розвивається токсичний гепатит. Насправді процес розвивається неймовірно швидко – буквально за 3-4 дні.

При цьому розвиваються такі симптоми:

  • посилення головного болю;
  • нудота та блювання;
  • запаморочення;
  • пожовтіння склер;
  • утруднення дихання.

ЯК ПРАВИЛЬНО ДІЯТИ?

Перше ваше питання: «коли можна вживати алкоголь після прийому ліків і навпаки?». Мушу сказати, що в ідеалі, залучення алкоголю під час лікування взагалі не рекомендовано.  Не забувайте, що парацетамол містись у багатьох лікарських засобах, тільки з іншою торговою назвою, тому обов’язково читайте на упаковці склад та діючу речовину, їх дози.

У випадку, якщо ви прийняли певну дозу алкоголю і через певний час виявили гарячку, то зазначаємо, що приймати парацетамол можна не раніше ніж через 6-8 годин після прийому алкоголю (залежить від дози та відсотку етилового спирту у напої). Якщо ви забули про прийняті ліки і вжили достатню дозу алкоголю, варто одразу ж промити шлунок (випити багато теплої води і спровокувати блювотний рефлекс). При наявності ознак отруєння чи інтоксикації – негайно викличте швидку!

Якщо у вас наявні захворювання печінки, варто обрати інший препарат для зниження температури, найкраще порадитися на рахунок цього із лікарем.

Бажаю провести ці свята у колі близьких людей, без зайвих турбот та проблем зі здоров’ям! Щасливого вам Нового року та Різдва Христового!

Кисляк Юлія Михайлівна – сімейний лікар МЦ «Оксфорд Медікал Івано-Франківськ»

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.