Дослідження франківських студентів відзначили на міжнародній конференції (фото)

Економіка, Новини, Суспільство

Нещодавно в онлайн форматі на платформі ZOOM на базі Національного медичного університету імені Богомольця відбулася міжнародна конференція молодих науковців Annual Young Medical Scientists Conference 2020 (AYMSConf-2020).

Студенти Івано-Франківського національного медичного університету Хамна Ахмед та Дас Бхавік під керівництвом асистента кафедри психіатрії, наркології та медичної психологіі, Івана Ромаша та асистентки кафедри пропедевтики внутрішньоі медицини Ірини Ромаш представили та розповіли про серйозну проблему серед студентів-медиків, яка ще більше посилилася під час пандемії Covid-19, інформує  щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на ІФНМУ.

Це прокрастинація та її вплив на академічну успішність, а також на психічне та фізичне здоров’я молодих людей.

Дослідження, в якому взяли участь 668 студентів ІФНМУ, показало, що цей період зміненого психоемоційного стану під час вимушеного соціального дистанціювання протягом пандемії COVID-19 спричинив появу нових захисних механізмів у студентів-медиків. Це емоційні та поведінкові зміни, прокрастинація, а також розлади, такі як тривога і навіть депресія.

Прокрастинація — це термін, що означає схильність людини відкладати неприємні завдання на потім. Простіше його можна назвати зволіканням. Часто люди з прокрастинацією схильні відтерміновувати виконання завдань, перекладати відповідальність на інших, працювати хаотично, без плану, або лише під натхненням.

«Зволікання, яке відбувається в опитаних студентів-медиків у період зміненого психоемоційного стану під час соціального дистанціювання, мало «ситуативний» характер, — коментує Ірина Ромаш. — Дослідження підтвердило, що пандемія COVID-19 спричинила появу захисних механізмів у студентів-медиків у вигляді емоційних та поведінкових змін та розладів».

«Я вважаю, що це тема, яку потрібно широко обговорювати серед студентів-медиків, — говорить Іван Ромаш. — Вони, як правило, ігнорують важливість розуміння власного психічного здоров’я та недооцінюють той вплив, який він чинить не лише на їх академічну успішність, але й на якість життя в цілому». «Студентам-медикам важливо усвідомлювати, що депресія не є причиною для сорому. Майбутні лікарі повинні мати можливість підтримувати своє психічне та емоційне здоров’я, а також знати як діяти у таких випадках», — наголошує Ірина Ромаш.

«AYMSConf2020 був для мене неймовірним і плідним досвідом, — зазначає Хамна Ахмед. — Я дуже вдячна за віру, допомогу та керівництво, яке я отримала від своїх викладачів і наставників».

Поважне журі секції «Профілактична медицина» відмітило роботу івано-франківських науковців як одну із найактуальніших, методично продуманих та практично-прикладних. Ця проблема є актуальною не лише для студентів-медиків, а для значно більшого кола людей, і вона має велику перспективу для подальшого вивчення. Дослідження опубліковане у спеціальному випуску Українського науково-медичного молодіжного журналу. Ознайомитися з ним можна за цим посиланням.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.