Президент України є гарантом бідності, безробіття та корупції !

Економіка, Новини

Використання тваринного світу в у всіх країнах Європи є прибутковою галуззю економіки.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

Ведення мисливського та рибальського господарства передбачає використання земельних ресурсів, які дають доходи землевласникам. В Україні, на відміну від інших країн, все навпаки: галузь використання тваринного світу на даний час є збитковою, а кошти за користування земельними ресурсами не йдуть ані приватним власникам, ані до суспільних бюджетів комунальних чи державних.

Українці як вихід сприйняли суспільну ситуацію, коли на авансцену політики вийшов В. Зеленський, який ототожнював себе як нове обличчя, на відміну від корумпованих попередників, та зачарував виборців своїми «фішками» типу: «Маємо не боротися з корупцією, а перемогти її», або  «…Після останніх поїздок країною відчуття одне: просто бракує цензурних слів. Я щодня спілкуюся з чиновниками різних рівнів і розумію: це – безнадійний діагноз. Біло-сині, червоно-білі, помаранчеві, бордові, рожеві… Насправді – вони всі однієї масті, їм усім – фіолетово». І йому повірили та надали найвищий мандат довіри  ̶  обрали Президентом.

Пройшла третина каденції правління Президента, головним завданням якого є гарантувати справедливість, виходячи з вимог Конституції та законів. Тож суспільство  може вже дати оцінку теперішньому президенту. Соціологічні дослідження вказують, що підтримка суспільства впала пропорційно до часу каденції на третину.

Високі рейтинги Президента України дали можливість вперше в державі у Верховній Раді України сформувати монобільшість, а не коаліцію, яка формує пропрезидентську виконавчу гілку влади. Враховуючи, що Президент України має відповідно до Конституції України великі повноваження та вплив на виконавчу гілку влади, то він несе спільну відповідальність й відповідно за посилення бідності, безробіття та корупції з наступних причин:

З 1 січня 2015 року в Україні введена в дію норма щодо плати за користування мисливськими угіддями, але фактично ця норма не виконується, хоча в усіх європейських країнах та, навіть, у Білорусії та Росії користувачі мисливських угідь оплачують власникам земельних ділянок кошти. У Німеччині, площа якої менша, ніж України, ця сума сягає 340 млн євро. Отже, якщо б в Україні ефективно використовували земельні ресурси, то й не потрібно було б брати кредити, які необхідно повертати. Звісно, що мисливське господарство в Україні, на відміну від німецького, є збитковим, але, на думку голови Івано-Франківської обласної ради, середня вартість оплати за користування мисливськими угіддями повинна становити 6-7 грн за гектар . Якщо врахувати, що вже п’ять років ігнорується виконання вимог законодавства, то збитки на даний час в Україні лише по державних лісогосподарських підприємствах становлять суму у 1,6 мільярдів гривень. Про хаос у державному управлінні свідчить той факт, що обласні управління лісового та мисливського господарства звинувачують у невиконанні вимог законодавства Кабінет Міністрів України. Для прикладу Івано-Франківське ОУЛМГ у листі від 30.11.2018 р. зазначає, що врегулювання питання надання мисливських угідь є актуальним, але його потрібно вирішувати на загальнодержавному рівні. Харківське ОУЛМГ листом від 12.09.2019 р. повідомляє, що виконати вимоги законодавства заважає та обставина, що в шестимісячний термін Кабміном не було прийнято відповідної постанови.

З часу приходу Володимира Зеленського до влади  в Івано-Франківській області змінилось три керівники територіальних управлінь лісового та мисливського господарства, три очільники ОДА та два прем’єр-міністра України, але ніхто не хоче припиняти корупційні схеми та виконувати законодавство щодо плати за користування мисливськими угіддями.

Хочу зауважити що голови ОДА  ̶ це президентська вертикаль (гілка) влади. Тож, якщо голова обласної державної адміністрації не бажає виконувати статтю 2 ЗУ «Про місцеві державні адміністрації», яка визначає, що головним завданням облдержадміністрації є забезпечення виконання законів України в межах області, то він підігрує корупційній президентській вертикалі.

До речі, я у статті «Оновлена на Прикарпатті влада заявила пріоритети:  боротьба з корупцією» запропонував звернути увагу новопризначеному голові ОДА В. Федоріву на галузь використання тваринного світу, але представник президента України в області проігнорував мою пропозицію.

В Івано-Франківській області на даний час вакантна посада голови обласної державної адміністрації. Щоб випустити негативні емоції суспільства, Офіс Президент та й сам Президент подають це, як очищення від неефективних менеджерів, які не справились зі своїми обов’язками. Але впевнений, що й новий голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації не те, що не стягне заборгованість за користування мисливськими угіддями за період правління В. Зеленського, але взагалі не вживатиме заходів щодо поточного виконання вимог законодавства у частині оплати за користування мисливськими угіддями та не проведе детінізацію мисливських угідь.

Більшого того, поганий приклад органів державної влади на Прикарпатті перекинувся також й на органи місцевого самоврядування. Так, у власності громади Івано-Франківської області знаходиться 53728 га лісового фонду, де ведеться мисливське господарство, але плата за їх використання не береться, і тому для того, щоб звести кінці з кінцями необхідно секвеструвати в обласному бюджеті 30 млн грн, що негативно відіб’ється на соціально-економічному стані громади.

Про свідоме ігнорування вимог законодавства свідчить той факт, що в Івано-Франківському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, яке направило мене на навчання в Академію державного управління при Президентові України, п’ять років не знають, як виконати вимоги законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями і як вивести з тіньового обігу сотні тисяч гектарів мисливських угідь, але, маніпулюючи законодавством, знають, як відмовити у поновленні на роботу фахівцю після підвищення кваліфікації з державного управління. (На хвилиночку: державний бюджет витратив на моє навчання в магістратурі, аспірантурі та докторантурі 400 тис. грн). То ж корумпованій системі яка існує за президента Володимира Зеленського, не потрібні фахівці, які намагаються впливати на сталий розвиток суспільства, але потрібні «фахівці», яких впрягають до корупційних оборудок, цинічно заявляючи, що існує велика проблема в кадрах.

Замість того, щоб Володимир Зеленський використав президентські повноваження, надані йому Конституцією, він для прикладу 17 вересня 2020 р. по телебачення в десятий раз  звернувся до антикорупційних органів, щоб вони почули меседжі від народу і почати «показово садити». А через місяць  ̶  наступна мантра від Президента України: “Моя оцінка незадовільна” – Зеленський про роботу антикорупційних органів. Час показав, що нікого садити не стали, а ведеться лише дискусія про заміну керівника НАБУ, САП, Генерального прокурора, а хаос у країні посилюється.

Суспільству вже обридло слухати речетативи Володимира Зеленського про те, що в Україні правоохоронна та антикорупційна система є найбільш незалежною в усій Європі, і він ще не давав їм жодної вказівки. Але лише такий показник, як незалежність правоохоронної системи, не може свідчити про її ефективність. Не вся корупція долається через правоохоронну систему, Президент України має всі механізми її подолання, але цього не робить. То ж звідки візьметься боротьба, з корупцією у НАБУ, якщо Президент України не бажає виконувати свої функціональні обов’язки  ̶ організувати виконання чинного законодавства.

Президент України не повинен шукати допомоги у НАБУ, на яке, як він заявляє, не має впливу. Він повинен виконати роботу, яку на нього покладає Конституція України, а саме: забезпечити виконання законодавства в частині плати за користування мисливськими угіддями. Цю проблему вирішується не через правоохоронні органи, а через елементарне адміністрування  ̶ виконання чинних вимог законодавства. Наразі спостерігається ганебна корупційна практика попередника в частині невиконання вимог законодавства, що веде до зубожіння суспільства. Проте, у чинного Президента є ще час виправитись, так як позовна давність щодо стягнення заборгованості з користувачів мисливських угідь за їх використання ще не сплила.

Варто зазначити, що не лише на місцевому рівні блокується вимога виконання законодавства, але й на центральному рівні. Так, на думку заступниці Міністерства енергетики та захисту довкілля України Ірини Ставчук, норма законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями не виконується, так як підготовлений новий законопроект, який іншим способом повинен вирішувати дане питання.

За матеріалами «Схем»  ̶ «Чому держава майже безкоштовно віддає мисливські угіддя ТОП-мисливцям», яка вийшла на телеканалі 1+1 30 листопада ц.р., відзначається, на відміну від  Міністерства енергетики та захисту довкілля, інший центральний орган виконавчої влади  ̶ державна аудиторська служба, вказує, що лише державні лісогосподарські підприємства не додають у державний бюджет щорічно 53 мільйони гривень. Але я погоджуюсь з експертом  Каневським, який говорить: «Але і це смішні гроші. Насправді держава втрачає у десятки разів більше. І чи буде колись поставлена крапка у такому «бізнесі»,  поки що велике питання». Замість, того щоб реально впливати на ситуацію щодо виконання вимог законодавства і, тим самим, припиняти корупцію В. Зеленський пішов вже по накатаному в Україні шляху  ̶ валити все на попередників, вказуючи, що проведений аудит держави показав, що через неефективність публічного управління Україна за 10 років втратила 1 трлн доларів ВВП.

Хочу зауважити, що голова НАЗК О. Новіков вказав, що бюджет може заощадити близько 200 млрд грн за рахунок зменшення хабарів і відкатів лише у випадку схвалення Верховною Радою України  «Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки». А якщо її забракують у Верховній Раді, то органи публічного управління і надалі щороку будуть красти по 200 млрд грн? Скільки українцям потрібно чекати програм, липових конкурсів на державні посади, створення фейкових антикорупційних органів, аудитів, щоб хоч щось зрушилось з місця?

І поки НАЗК чекає ще на якусь міфічну програму, через ігнорування вимог законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями ділки вже мають свій «навар». Так, в руки ДБР потрапляють чиновники, які вимагають 500 тис. доларів США за вирішення питання щодо надання у користування мисливських угідь. На жаль, навіть агресор  ̶  Російська Федерація, бере кошти за використання українських мисливських угідь, звісно, що у свій бюджет. Так, в окупованому Українському Криму через механізм аукціону, який відбувся 2 липня 2019 року, за понад 16 млн. російських рублів продали 4,1 тис. га мисливських угідь, тобто, один гектар українських мисливських угідь вартує біля 30 доларів США. Можна спрогнозувати, якщо на даний час в Україні обліковується біля 40 млн га, то через бездіяльність службових осіб Україна не отримала до різних бюджетів понад 1 млрд. доларів США. Якщо ми з гордістю заявляємо, що Україна  ̶  не Росія, то у цій ситуації російська окупаційна влада подає приклад Україні щодо ефективного використання мисливських угідь та наповнення свого воєнного бюджету, тоді як українці сплачують 1,5% податку на армію із заробітної плати.

Ключову роль у подоланні корупції повинен відігравати Президент України, який є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. З цією метою він, відповідно до статті 107 Конституції України, видає укази і розпорядження, які є обов’язковими до виконання на території України. Тому у президентському сейфі лежить ключ (указ чи розпорядження) до вирішення питання практичної реалізації виконання вимог законодавства щодо плати за користування мисливськими угіддями, їх детінізація тощо.

Не секрет, що в Україні розквітає тіньова економіка, яка під наглядом в значній мірі корумпованої влади збирає тіньові податки.  Питання економіки піднімається ще з часів проголошення незалежності України. Заговорили про це на найвищому рівні центральних органів виконавчої гілки влади й нещодавно. Так, 10 січня 2020 року Прем’єр міністр України заявив: «Тіньові схеми — це кошти, вкрадені у кожного українця. 2020-й рік стане роком детінізації української економіки. Ми вже почали з нелегальних АЗС, грального бізнесу. Додаємо у фокус облік деревини». Відповідно до статті 22 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання» низка органів як державної виконавчої влади, так і місцевого самоврядування ухвалює рішення, погоджує та подає на розгляд проєкти рішень щодо надання у користування мисливських угідь, але ефективність таких управлінських рішень є дуже низькою. Як каже народна мудрість: «У семи няньок дитина без ока», а у нашому (українському) випадку кожна нянька ще щось хоче мати за свій підпис.   Результати публічного управління виявились плачевними для галузі мисливського господарства. Якщо у 90-х роках площа мисливських угідь в Івано-Франківській області  становила 1,1 млн га, у 2010 році – 989 тис. га, то на даний час площа мисливських угідь складає 730 тисяч гектарів. З мисливського господарства виведено понад 400 тис. га мисливських угідь, що становить більше третини всіх мисливських угідь області. Залучення у користування 400 тис. га мисливських угідь дало б змогу працевлаштувати в Івано-Франківській області як мінімум 50 працівників, які будуть займатись мисливським господарством на безгосподарських на цей час угіддях. Також по всій Україні нераціонально використовуються мисливські угіддя. Площа мисливських угідь відповідно до публічного звіту ДАЛР за 2018 р. становить 40 млн. га, тоді як загальна площа України – 60,3 млн га. Площа мисливських угідь в Україні становить лише 66,3%, тоді як в країнах Європи цей показник сягає до 90%. Якщо б в Україні площа мисливських угідь становила 90%, то загальна площа мисливських угідь була б не 40 млн га, а 54,2 млн га, тобто, на 14,2 млн га більшою. Хочеться також зазначити, що густина населення в Європі є вищою від двох до десяти разів. Зменшення площі мисливських угідь (на 14,2 млн га) через службове недбальство компетентних осіб органів публічного управління не дає можливості в Україні додатково створити як мінімум 2 тис.  робочих місць у галузі мисливського господарства, що уможливило б частково реалізувати політику Президента України Володимира Зеленського про повернення заробітчан в Україну.  Так, відповідно до статті 29 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання» користувачі мисливських угідь повинні утримувати єгерську службу: одного єгеря – на 5-10 тис. га мисливських угідь. На травень 2020 року Кабінет Міністрів України запланував не лише зберегти існуючі робочі місця, але і створити 500 тисяч нових. На жаль, практичні дії влади свідчать про те, що своїми рішеннями вона робить усе, щоб робочих місць було якнайменше.

Аналізуючи політику публічного управління за каденції чинного Президента України, можна ствердити, що він взяв курс на ігнорування вирішення проблем суспільства. Історія показала, що аналогічного підходу в управлінні суспільством дотримувався й інший державний діяч  ̶  префект римської провінції Юдеї Понтій Пилат. Маючи повноваження та можливість вирішувати всі суспільні  питання, але не бажаючи наражатись на незадоволення місцевого населенням – юдеїв, центральною владою  ̶  Римом, він приймає рішення «вмити руки» при суді на Ісусом Христом. Тому Понтій Пилат увійшов в історію публічного управління як приклад слабодухості, коли бажання утримати владу перемогли над переконанням у невинності Ісуса Христа. Аналогічні «пилатівські» підходи у публічному управлінні застосовує й Президент України Володимир Зеленський, який через пасивне блокування законодавства спричиняє бідність, безробіття та корупцію.

Тож через засоби масової інформації хочу звернутись до гаранта Конституції, щоб він припинив застосування «пилатівських» підходів до управління в Україні. Я неодноразово звертався через електронний кабінет в Офіс Президента України з метою вирішення вищезгаданих проблем. На цей час результатів нуль. Тому якщо Володимир Зеленський не згоден з моєю критикою його стилю керівництва, то він може захищати свою ділову репутацію у суді.

Олег Проців

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.