Генпрокурорка відмовилася відкрити кримінальне провадження проти нардепа Іванчука (документ)

Кримінал, Новини, Суспільство

Офіс генерального прокурора не відкриє кримінальне провадження проти нардепа-мажоритарника від Прикарпаття Андрія Іванчука за кнопкодавство.

Про це повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова у відповіді на звернення Руху ЧЕСНО, йдеться на однойменному сайті, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне.

“Мажоритарник з Франківщини Іванчук 5 листопада порушив вимоги щодо персонального голосування, це зафіксував Рух ЧЕСНО. Такі дії підпадають під ст. 364-2 Кримінального кодексу України (голосування народного депутата замість іншого нардепа)”, – йдеться у статті.

Відповідно до ч. 1 ст. 482-2 КПК України, відомості, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення народним депутатом, до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносить генпрокурор або особа, що виконує його обов’язки.

У ЧЕСНО зазначають, що протягом місяця Ірина Венедіктова жодним чином не зреагувала на кнопкодавство члена депутатської групи “Довіра” Іванчука.

“Попри те, що факт кнопкодавства набув розголосу в національних та регіональних ЗМІ, провадження все одно не розпочинають. Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК, повідомлення у пресі, що може свідчити про вчинення кримінального правопорушення, достатньо, аби прокурор вніс відомості до ЄРДР”, – пише ЧЕСНО.

Координаторка Руху Віта Думанська зазначила, що ЧЕСНО не зважатиме на відповідь Венедіктової і подаватиме у суд.

Генпрокурорка відмовила у відкритті провадження лише після того, як Рух ЧЕСНО надіслав їй заяву про вчинення Іванчуком кримінального правопорушення.

У листі-відповіді Венедіктова стверджує, що підстав для відкриття кримінального провадження за заявою Руху ЧЕСНО немає, оскільки нібито не було дотримано вимог Регламенту ВРУ “щодо порядку направлення заяви”.

Генпрокурорка відмовилася відкрити кримінальне провадження проти нардепа Іванчука

“Окремо зазначимо, що відразу після виявлення факту кнопкодавства Іванчука акредитований журналіст Руху ЧЕСНО звернувся до Апарату Верховної Ради з відповідною заявою, як це передбачено ч. 3 ст. 47 Регламенту. Згодом там відповіли, що звернення журналіста “за дорученням керівництва ВРУ опрацьовується структурним підрозділом Апарату”, – пишуть на сайті Руху ЧЕСНО.

Нагадаємо, Андрій Іванчук переміг на виборах до Верховної Ради України по одномандатному виборчому округу № 88 з центром у Коломиї Івано-Франківської області.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.