На Київщині виготовили новорічні кульки на замовлення Росії. Чи законно це

Новини, Політика, Суспільство

На Клавдіївській фабриці ялинкових прикрас, що у Київській області, виробляли новорічні іграшки з логотипом російської армії на замовлення Міноборони Росії. Після того, як інформація набула розголосу, виконувач обов’язків голови правління підприємства вибачився і повідомив, що весь тираж прикрас буде знищено.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ  з посиланням на Суспільне.

Як повідомляє кореспондентка Суспільного Анна Хорошун, 5 грудня до фабрики ялинкових прикрас прийшло близько десятка активістів. Вони зайшли всередину приміщення з вимогою пояснити, як так сталося, що українська фабрика виготовляє іграшки для російської армії.

“Коли ми зайшли до директора в кабінет, ми виявили, як нам повідомили, ліквідований один ящик з новорічними іграшками, яких ми нарахували у кількості 75 штук з написом “Армія Росії”. Коли ми попросили показати контракт, нам показали одну сторінку контракту. Ескіз на виготовлення даних прикрас. Там був вказаний замовник. Це Міноборони РФ. При подальшому огляді кабінету було виявлено безліч іграшок з вказанням міст Росії: “Москва, Новгород, Петербург”. Були виявлені іграшки з вказанням емблем спортивних клубів РФ”, – розповів активіст Володимир Коротя.

На Київщині роблять новорічні кульки з логотипом армії РосіїФото активіста Олександра Сухарева

Що каже керівництво фабрики

Журналістів у кабінети, де знаходилися іграшки, не пустили. Натомість з поясненнями вийшов в.о. глави правління фабрики Павло Гукасов і вибачився.

“Прошу вибачення від імені фабрики. Ми не відслідкували того замовлення. Це якийсь казус, нонсенс”, — сказав Гукасов і пообіцяв, що іграшки для Росії будуть знищені, а контракт розірвуть.

Чи порушили закон на фабриці ялинкових прикрас

Активісти викликали поліцію та СБУ. За словами речниці поліції Київщини Анни Пшеничної, правоохоронці зібрали пояснення в директора фабрики.

“Перевірятимемо, чи є порушення. Справи не відкривали. Нікого не оштрафували”, – сказала Пшенична.

Спеціаліст з міжнародного права Богдан Бернацький пояснив Суспільному, що ялинкова фабрика не порушила закон, адже загальна торгівля із РФ в Україні дозволена.

“Є дуже мало перспектив довести, що це є порушенням законодавства. Є певні сектори економіки і певні підприємства, які не мають права торгувати з РФ, проте щодо інших сфер, то це цілком можливо. У нас заборонена торгівля у сфері оборони, ІТ-технологій (де може статися порушення захисту персональних даних), так само заборонена торгівля із деякими підприємства, які знаходяться на території окупованого Криму. Це відповідно до нашого законодавства про санкції. І навіть якщо іграшки продавалися для Міністерства оборони Росії – це не є порушенням, адже саме міністерство не знаходиться під санкціями, знаходяться лише деякі підприємства Міністерства оборони. Тому напряму звинуватити компанію, що вона вчинила протиправні дії – неможливо”, — говорить юрист.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.