Веганська дієта виявилась небезпечною для здоров’я кісток

Здоров'я, Новини

За останні кілька років веганська дієта здобула значну популярність, все більше людей по всьому світу відмовляються від вживання продуктів тваринного походження.

Найчастіше причинами переходу на повністю рослинний раціон називають турботу про довкілля та збереження здоров’я. Однак, не зважаючи на підтверджені наукою переваги для здоров’я, нещодавнє дослідження показало, що веганська дієта може бути шкідливою для здоров’я кісток, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ  з посиланням на NDTV Food.

Дослідження, опубліковане в журналі BMC Medicine, показало, що люди, які переходять на веганський раціон, мають на 43% вищий ризик переломів стегна, гомілки або хребців у порівнянні з тими, хто дотримується традиційного харчування. Однією з причин цього явища може бути скорочення споживання кальцію та білка.

Група дослідників з Оксфордського університету та Університету Бристоля, Великобританія, розглядала дані 54898 людей. Серед усіх учасників 29 380 їли м’ясо, 8037 їли рибу (але м’ясf не вживали), 15 499 були вегетаріанцями, а 1 982 дотримувалися веганського раціону. У ході дослідження вчені виявили 3941 випадок переломів, в тому числі 566 переломів рук, 889 зап’ястя, 945 стегон, 366 ніг, 560 гомілковостопних суглобів та 467 переломів в інших місцях тіла.

“Ми виявили, що у веганів підвищений ризик переломів, різниця складала приблизно 20 s більше випадків на 1000 осіб протягом 10 років у порівнянні з людьми, які їли м’ясо. Найбільша різниця була у переломах стегна, де ризик у веганів був У 2,3 рази вище, ніж у людей, які їли м’ясо, що еквівалентно 15 випадкам на 1000 людей протягом 10 років”, – пояснила доктор Таммі Тонг з Оксфордського університету, яка є авторкою дослідження.

У дослідженні також зазначено, що ризик переломів частково знижується при збільшенні споживання кальцію та білка, а також з урахуванням індексу маси тіла (ІМТ).

“Попередні дослідження показали, що низький ІМТ пов’язаний з більш високим ризиком переломів стегна, а недостатнє споживання кальцію та білка пов’язане з погіршенням здоров’я кісток. Це дослідження показало, що вегани, які в середньому мали нижчий ІМТ, а також споживали менше кальцію та білка, порівняно з м’ясоїдами, мали підвищений ризик переломів на кількох ділянках тіла. Добре збалансована дієта з переважанням рослинних продуктів допомагає збільшити рівень поживних речовин в організмі і знизити ризик багатьох захворювань, включаючи хвороби серця та діабет. Потрібно враховувати переваги та ризики своєї дієти, а також забезпечити належний рівень кальцію та білка в раціоні і підтримувати здоровий ІМТ, тобто вага не повинна бути ані занизькою, ані завеликою “, – додала доктор Тонг.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.