Прикарпатці боргують за газ майже 450 мільйонів гривень

Економіка, Новини, Суспільство

 З початком опалювального сезону у ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» зафіксували невтішну тенденцію до росту заборгованості за спожитий природній газ.

Так, станом на сьогодні, загальна заборгованість клієнтів перед компанією становить понад 447 млн грн, повідомляє щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на пресслужбу установи.

З них борг населення – 436,24 млн грн, промислових підприємств – 3,88 млн грн, ще понад 6 млн грн боргують бюджетні та релігійні організації краю.

Якщо на початок осені за газ боргував майже кожен другий мешканець області, то уже в листопаді частка боржників зросла до 60%.

“Як показує досвід нашого спілкування з боржниками, інколи люди ними стають піддавшись на популістські заяви окремих політиків, нібито під час карантину можна не сплачувати за комунальні послуги. Насправді на період карантину для компаній, що забезпечують наш комфорт в оселях, діє заборона нараховувати боржнику штраф та пеню. Також заборонено припиняти надання житлово-комунальних послуг у разі їх несплати або оплати в неповному обсязі”, – йдеться у повідомленні.

Зауважили, що перед споживачем залишається обов’язок розраховуватися за спожиту послугу, в іншому випадку кошти з нього можуть бути стягнені в судовому порядку.

“Під час карантину єдиний дієвий спосіб впливу на злісних неплатників – це суд. За останні тижні ми вже розіслали понад десять тисяч  листів-нагадувань про необхідність сплатити борг за блакитне паливо”, – розповів директор ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» Юрій Пилипів.

Крім того, невчасна оплата комунальних послуг – це ще й ризик залишитись без державної допомоги у вигляді субсидії. Варто зазначити, що в питанні надання субсидій відбулися певні зміни.

“Тепер підставою для припинення отримання субсидії є борг у понад 340 грн за 1 місяць. При цьому субсидію скасовують лише на послугу за яку боргуєш, а не на всю комуналку”, – повідомив заступник директора департаменту – начальник управління соціального захисту населення Івано-Франківської ОДА Степан Микицей.

Також зауважив, щоб не витрачати час на судові розгляди чи біганину через переоформлення субсидії краще не допускати виникнення заборгованості.

“Заборгованість реструктуризується на строк до 12 місяців залежно від суми заборгованості та рівня сукупного доходу на дату реструктуризації. Зазвичай заборгованість необхідно погашати рівними частинами, а розмір першого внеску складає від 30 до 50 відсотків. Як правильно оформити заяву та інші деталі можна уточнити в Контакт-центрі за телефоном 0342 76 63 04, – розповіла начальник відділу продажів фізичним особам ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» Леся Хараїм”.

Зважаючи на зростання захворюваності на COVID-19, у ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» рекомендують клієнтам уникати місць масового скупчення людей та оплачувати рахунки за газ дистанційно. Працюють онлайн сервіси сайту 104.ua. Окрім того, розроблена експрес-реєстрація, яка дозволяє створити Особистий кабінет на сайті 104.ua всього за один дзвінок.

Для цього потрібно зателефонувати до Контакт-центру за номером 067 65-65-104 і повідомити оператору номер особового рахунку (він є в платіжці кожного клієнта). Оператори самі зареєструють кабінет, а споживач у СМС отримає логін та пароль до нього.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.