Бюджету на 2021 рік не вистачить на вакцинування, доплати та лікування COVID-19 – НСЗУ

Здоров'я, Новини, Суспільство

У новому бюджеті на 2021 рік на охорону здоров’я на Програму медичних гарантій 2021 мають намір виділити 123 млрд грн.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на НСЗУ.

При цьому у відомстві зазначають, що цих коштів  не вистачить на важливі напрямки охорони здоров’я.

Зокрема, мова йде про витрати на лікування хворих з COVID-19, вакцинування та доплати для первинної та екстреної допомоги.

“У запропонованому бюджеті на 123 млрд на лікування пацієнтів з COVID-19 на весь рік передбачено лише 14,5 млрд грн. Зважаючи на динаміку захворюваності та зростання навантаженості на систему, вже у другому кварталі нам доведеться в десять разів зменшити видатки на лікування пацієнтів з COVID-19. І відмовитися від доплат лікарям за роботу з такими пацієнтами.”

У відомстві також зазначають, що потрібно закладати кошти й на вакцинування від коронавірусу.

Проте у бюджеті обсягом 123 млрд не достатньо коштів для підвищення фінансування первинної ланки медичної допомоги та вакцинацію від COVID-19.

У НСЗУ запевняють, що ця кількість коштів також не дозволить виділити доплати за досягнення індикаторів якості для первинної та екстреної допомоги.

“Це якраз про зміни на краще, які має відчути пацієнт: сімейні лікарі краще надають допомогу, екстренка швидко везе пацієнта саме туди, де його можуть врятувати. Також НСЗУ доведеться зменшити кількість послуг з ранньої діагностики раку, які держава оплатить пацієнтам. А онкологічні захворювання – серед лідерів в причинах смертності в Україні”, – додають у відомстві.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.