Лентикулярні хмари: у Карпатах зафіксували цікаве природне явище (фото)

Новини, Туризм

Прикарпатський гірський рятувальник Василь Фіцак опублікував світлини цікавого прродного явища, що було зняте у Карпатах.

В масиві Ґорґани йому вдалося сфотографувати лентикулярні хмари або як їх ще називають – лінзоподібні.

Такі хмари утворюються на гребенях підвітряних хвиль (хвиль, що утворюються в результаті долання вітром перешкод). Вони є різновидом високо-купчастих хмар Altocumulus (Ac). Характерною особливістю цих хмар є те, що вони не рухаються, наскільки б сильним не був вітер. Зазвичай лентикулярні хмари зависають з підвітряного боку гірських хребтів, часто утворюючи паралельні їм ланцюжки, а інколи за окремими вершинами, на висоті від 2 до 15 км.

Поява лентикулярних хвиль свідчить, що в атмосфері наявні сильні горизонтальні потоки повітря, які утворюють хвилі над гірськими перешкодами, та що в повітрі досить високий вміст вологи. Це часто буває пов’язаним з наближенням атмосферного фронту, інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ  з посиланням на Версії.

Світлина від Vasyl  Fitsak.

Світлина від Vasyl  Fitsak.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.