Без глінтвейну: МОН визнало помилки та недоречний контент у шкільних підручниках

Новини, Суспільство

МОН України  кардинально змінить підходи до відбору шкільних підручників.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ  з посиланням на Фіртку.

“Міністерство освіти і науки України цілком поділяє занепокоєність громадськості щодо наявності помилок, неточностей та недоречного контенту в шкільних підручниках, які надруковані протягом останніх кількох років.”,- йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, нещодавно мережу збентежила задача про глінтвейн в підручнику для третього класу. Мова про підручник для третьокласників “Я досліджую світ”, який рекомендований Міністерством освіти і науки, використовують на уроках “Основи здоров’я”.

За підсумками проведеного аналізу виокремлені наступні чинники, які призвели до критичної ситуації:

  • автори й видавництва фізично не встигають якісно підготувати та відредагувати свої підручники;
  • підручники впроваджуються у шкільній практиці без належної їх апробації, що певний час використовувалася з метою вивчення якості підручників;
  • відповідно до чинного Порядку Конкурсу автори подають частину матеріалів підручника у видавничій верстці, а частину – в рукописі, що не дозволяє цілісно оцінити майбутнє видання, тому на етапі оцінювання підручників експертами Конкурсного відбору виявляються не всі методичні, фактологічні та граматичні помилки й недоречності;
  • стислі терміни вибору підручників педагогічними працівниками й закладами загальної середньої освіти (коли запропоновану кількість підручників фізично неможливо розглянути у встановлені терміни).

Наприклад, під час конкурсного відбору підручників для 3-го класу вибір здійснювався серед 9–12 підручників однієї назви, причому лише за їх частинами в електронному вигляді, що в цілому ускладнило процес детального аналізу змісту.

“Зусилля Міністерства також будуть спрямовані на вдосконалення порядку організації навчання експертів, які відбирають підручники. Вони мають отримувати належну оплату за свою роботу та нести відповідальність за контент.”,- йдеться на сайті.

МОН пропонуватиме підвищити рівень відповідальності видавництв щодо якісної підготовки підручників за кошти державного бюджету.

Першочергові завдання, які поставлені перед профільними установами МОН:

  • посилити співпрацю з Національною академією наук, Національною академією педагогічних наук і закладами вищої освіти, які займаються питаннями підручникотворення;
  • для покращення якості експертного оцінювання підручників забезпечити  створення потужної бази експертів;
  • відновити процес апробації підручників перед їх масовим запровадженням;
  • унормувати можливість громадського обговорення підручників на другому етапі конкурсу перед їх масовим виданням.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.