Перемалювати козака та архангела: історик пояснив, що потрібно виправити у макеті Великого герба

Новини, Суспільство

Науковий співробітник Інституту історії НАН України Олександр Алфьоров вважає, що в затвердженому Міністерством культури ескізі Великого герба потрібно перемалювати зображення козака, архангела Михаїла, прибрати калину, пшеницю і листя.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланням на “Суспільне”.

“Козак з мушкетом над щитом з тризубом зображений у достатньо романтичній формі, і не відповідає класичному козаку з мушкетом”, — сказав Алфьоров у коментарі Суспільному.

Також, на його думку, варто змінити зображення архангела Михаїла.

“Його треба теж зробити таким, яким він був на зображеннях у наших предків. Тобто надати йому плащ, видовжити меч, зробити його хвилястим”, — розповідає Алфьоров.

Також історик пояснив на своїй сторінці в Facebook, що геральдика гербу є правильною: лев на ескізі герба — символ Королівства Русі, а не лише Галичини, козак з мушкетом – герб Гетьманщини, а архистратиг Михаїл – покровитель українського воїнства.

“Не смійтесь із лева (делікатно: пазурі мають бути червоні, і має бути статевий орган). Ба, більше, гербом України залишається тризуб. Все, що навколо щита, в якому тризуб – це так звані позащитові елементи, які у нашому варіанті є щитотримачами, тобто другорядними елементами. Вони лише є додатковими фігурами, що відбивають історичну тяглість”, — написав Алфьоров.

Також історик перерахував моменти, які, на його думку, слід виправити:

  1. Додати над щитом корону Володимира Великого — з його монет, оскільки “це символ держави Володимира та аргумент на користь України, як єдиної спадкоємиці його держави, а також історична подія — з короною від Візантійського імператора він став членом європейських монархій того часу”
  2. Прибрати калину, пшеницю і листя, оскільки “калина має в українців гірку асоціацію (зокрема стала і символом Голодомору, гіркої долі, крові)”, а пшениця є недоречною, оскільки “Україна купує зерно у Польщі”.
  3. Архистратига Михаїла зробити краще — має бути плащ та трохи інакше зображені обладунки.
  4. Взяти козака з герба Української Держави, бо “сам образ козака вийшов не дуже вдало”.

Алфьоров додав, що, згідно з Конституцією, на великому державному гербі обов’язково мають бути зображені малий герб, козак з мушкетом та щитотримачі. Також в Україні державних символів має бути два – малий та великий Герб.

Створений Олексієм Коханом макет має затвердити парламент на своєму засіданні.

Що відомо

  • 25 серпня Верховна рада підтримала в цілому проєкт постанови про оголошення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України.
  • Питання створення проєкту великого герба підіймали у 1991, 1996, 2001 та 2007 році, проте досі його так і не вдалося затвердити. Досі в Україні офіційно використовується лише малий герб.
  • 19 лютого 1992 року Верховна рада затвердила Державний герб України. Ним став золотий тризуб на синьому щиті. При цьому від початку затвердження тризуб вважався малим гербом України, та, відповідно до 20 статті Конституції, головним елементом великого Державного герба України.
  • Міністерство культури обрало два ескізи Великого Герба. На основі одного з них буде створено великий Державний герб України.
  • Третє місце посів ескіз створений геральдистом Іваном Турецьким, Дмитром Дубілетом і групою авторів з креативної агенції Banda.
  • 19 серпня у пресслужбі апарату ВРУ повідомили про проведення позачергового засідання 25 серпня 2020 року за ініціативою президента Володимир Зеленського.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.