У Франківську протестували проти абортів (фото)

Новини, Суспільство

В Івано-Франківську 18-го листопада учасники християнського руху “За життя” вийшли до адмінбудинку, протестуючи проти абортів. 

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ з посиланям на  Суспільне Карпати.

За словами заступника голови організації Мирослава Возняка, мітингувальники виступають за те, щоб кожній дитині дали право на життя, бо людське життя починається в момент зачаття.

“В Івано-Франківську є люди, які переймаються захистом життя від зачаття до природної смерті. І сьогодні (ред. 18-го листопада) дуже сумний день, тому що 100 років тому Радянська Росія прийняла декрет про переривання вагітності, і вперше в історії людства аборти були узаконенні”, – пояснює мету акції Мирослав Возняк.

Член комітету з медично-фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів УкраїниОлександр Якубовський каже, що Європейський суд з прав людини, так як і Україна, визнає право жінки ухвалювати рішення щодо абортів самостійно.

“Все залежить від того, як дивитися на правову систему тієї чи іншої країни. Наприклад, за законодавством України, ембріон у лоні матері до свого народження не є суб’єктом правовідносин, а сприймається як частина тіла жінки, її здоров’я. Саме тому, другий із подружжя – чоловік – фактично позбавлений впливати на рішення жінки щодо переривання вагітності. Обмеження прав жінок у випадку наявності серйозної медичної загрози для здоров’я самої жінки, я думаю, – це є втручання в її право на приватне життя, а також право на життя”, – каже адвокат.

За словами експертки з протидій дискримінації Ольги Веснянки, ця акція ні на що не впливає, адже облдержадміністрація не вирішує, чи обмежити права людини за ознакою статі.

“Як на мене, курйозною є ця акція. Вже точно не ОДА вирішує, що робити жінкам зі своїм тілом. Виходячи, люди просто проявляють свої погляди. Звісно, що в Україні абсолютно недоречною і неактуальною є ця тематика. Україна не є Польщею, де, на жаль, жінки підпільно, наражаючи себе на небезпеку, змушені робити аборти або їздити за цим до інших країн, в тому числі в Україну. Мені шкода, що донині є такі зашорені погляди на те, щоб хтось вирішував, як жінкам вчиняти зі своїм тілом і плануванням своєї сім’ї,” – каже правозахисниця.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.