Режисер Роман Віктюк, який він був – факти та цитати

Новини, рубрика призабуті імена, Суспільство

На 85-му році життя помер український режисер Роман Віктюк.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

“Сьогодні, 17 листопада 2020 року, на 85-му році від нас пішов наш Майстер – великий, неперевершений режисер, учитель, геній, брила, чарівник, який, здавалося б, повинен бути вічно”, – повідомили на Facebook Театру Романа Віктюка.

27 жовтня режисера шпиталізували до реанімації з тяжкою формою коронавірусу.

Ким був Роман Віктюк

Роман Віктюк народився у Львові у 1936 році.

Після закінчення Російського інституту театрального мистецтва працював у театрах юного глядача у Львові та Києві. Пізніше – викладав у московському цирковому училищі та став режисером Литовського драматичного театру.

Згодом Віктюк почав ставити п’єси у таких московських театрах як МХАТ та “Массовет”.

Режисерську славу він отримав у 1980-х роках, зокрема завдяки виставі “Покоївки” (Служанки).

Американські критики зарахували Віктюка до 50 людей, які найбільше вплинули на другу половину ХХ сторіччя.

Приватний “Театр Романа Віктюка” режисер створив у Москві у 1991 році.

У 2006 році став “народним артистом України”.

Як зазначили у театрі, попри смерть режисера, 17 жовтня у його театрі відбудеться вистава “Танго” – “на його честь і пам’ять”.

За своє життя режисер поставив понад 250 вистав по всьому світу. Серед найвідоміших його робіт “М. Баттерфляй”, яка відкрила власний театр режисера.

Кращі цитати режисера

“Мистецтво – це радість, життя – жах. Коли виходиш на підмостки, нічого іншого не існує для тебе. В цьому наш єдиний порятунок”.

“Щастя — це пауза між двома нещастями”.

“Рибка тоді вискакує зі ставка, коли відчуває, що на березі добра людина. Важливо потім не перетворитися із доброго дідуся на поганого, котрий, побачивши золоту рибку, подумає: “А, зараз буде товар!”

“Мене все життя Бог беріг від політики. Я ніколи не був у партії, в комсомолі. Завжди йшов узбіччям, але це не заважало мені ставити спектаклі в головних театрах країни. Може, це і було моє призначення: що я – бандерівець, який оселився у квартирі головного бандита (у Москві Віктюк жив у квартирі Сталіна – ред.), і жодного разу не поставив спектакль, який обслуговує систему. Навіть у МХАТі до 50-річчя СРСР я поставив “Украдене щастя” за Франком. Мало хто міг собі це дозволити”.

Про війну на Донбасі та Україну

“Повірте, дуже складно (живеться в Росії в умовах війни – ред.). Але я роблю все, щоб вони знали, що я – українець”.

“Хочу жителям Донбасу сказати тільки одне: ви живете поза Богом, ви Його не чуєте. На секунду вимкніть всі телеканали, закрийте очі та побудьте в тиші. Без зла, без насильства, без вбивства. У цій тиші, долучившись до Неба, може, у вашій душі щось станеться. Повинно статися, якщо ви українці. Якщо ви – не громадяни України, навіть ця тиша вам не допоможе, тоді дайте спокій Україні”.

“Але так повинно було статись, тому що ця енергія накопичується так повільно, так без сорому і совісті та чекає ту хвилину, коли може вибухнути. Для тих, хто розпочав цю братовбивчу війну, немає жодної перестороги, немає Бога. Там чорт”.

“Який же Путін народ? Він від чорта”.

Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.