До уваги споживачів: небезпечний козячий сир з Нідерландів потрапив на український ринок

Здоров'я, Новини

Головне управління Держпродспоживслужби області попереджає мешканців про небезпечний козячий сир з Нідерландів.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

У продукті виявили бактерії лістерії (латинська назва – Listeria monocytogenes). Виробник – Bettinehoeve BV, Etten Leur, експортувався продукт до країн–членів ЄС та до України (отримувач – ТОВ «Дейрі Смарт Трейдінг», вулиця Підвисоцького 6В, Київ).
Головне управління Держпродспоживслужби в області попереджає операторів ринку, які використовують у виробництві, здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її.
Шановні споживачі! У разі виявлення вказаного харчового продукту, повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392 або звертайтесь до територіальних управлінь, – йдеться у повідомленні.
Довідка від   Голос ІФ:
Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Список джерел (резервуарів) лістерій – досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Продукти харчування – молоко, м’ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів, інформує Центр громадського здоров’я.
Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом, тому дуже важливо дотримуватись правил гігієни і ретельно мити руки.
На щастя, сприйнятливість до лістерій у людей невисока. Наша імунна система вміє боротися з цими бактеріями, не допускаючи розвитку хвороби. Захворювання в основному вражає людей зі зниженим імунітетом. Це можуть бути хворі на СНІД та цукровий діабет, особи, які отримують хіміо- і гормональну терапію, люди похилого віку, діти першого року життя, вагітні жінки. Імовірність розвитку лістеріозу у вагітних жінок приблизно в 20 разів вище, ніж у інших дорослих людей. А у хворих на ВІЛ/СНІД ризик того, що при зустрічі з лістеріями розвинеться лістеріоз, вищий у 300 разів.
Не забудьте підписатися на наш YouTube канал Голос ІФ, дізнавайтеся новини м.Івано-Франківська та області першими!
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.