Калуська райрада закупила обладнання для Калуської ЦРЛ і районної лікарні

Здоров'я, Новини, Суспільство

Цього року для Калуського району виділили понад 6,5 млн гривень субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток. 6 серпня сесія Калуської районної ради спрямувала її розпорядникам коштів.

Про це інформує щоденна онлайн – газета Голос ІФ.

Частину субвенції — 1 млн 305 тис. гривень — передали сектору освіти, молоді та спорту Калуської РДА (805 тис. гривень передбачено на будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям на території Голинської школи, 500 тис. гривень — на капітальний ремонт покрівлі дошкільного закладу освіти «Льонок» в Копанках).  По цих об’єктах тривають тендерні процедури.

Майже 5,2 млн гривень субвенції з державного бюджету були передбачені для закупівлі обладнання для двох закладів охорони здоров’я: районної лікарні і Калуської ЦРЛ. Їх розпорядником визначили районну раду. Станом на 23 вересня Калуська районна рада уклала всі п’ять угод на закупівлю обладнання за спрощеною процедурою (застосовується, якщо обладнання призначене для лікування хворих з COVID-19. — Авт.). Закупівля ще двох одиниць буде відбуватися через відкриті торги: аукціон на Прозоро вже оголошено. Як пояснив у коментарі «Вікнам» голова райради Віктор Гільтайчук,керувалися поставою уряду, яка чітко визначає, яке обладнання в умовах пандемії коронавірусу можна купувати без аукціону, за спрощеною процедурою. Біохімічний та гематологічний аналізатори для районної лікарні до цього переліку не включені, тому їхню закупівлю виставили на тендер.

Оголошення про проведення відкритих торгів на Прозоро оприлюднили 21 вересня. Аукціон відбудеться 8 жовтня. Загальна сума закупівлі — 417,6 тис. гривень. Перший лот — напівавтоматичний лабораторний біохімічний аналізатор (180 тис. гривень), другий — гематологічний аналізатор (237,6 тис. гривень).

Щодо решти медичного обладнання, на яке виділила кошти держава, то постачальники вже відомі — усі договори оприлюднено на Прозоро. Вартість закупленого обладнання є такою ж, як і передбачав розподіл, без економії.

Зокрема, 14 вересня було укладено угоду на закупівлю двох апаратів штучної вентиляції легенів ЮВЕНТ-Т для районної лікарні на 1 млн 163 гривень (581,5 тис. гривень за штуку).  Угоду уклали з ТОВ «Оламед» (м. Київ).

До речі, за інформацією видання «Наші гроші.Львів», ця закупівля увійшла до ТОП-5 найбільших угод тижня 14-19 вересня Західного регіону України, які були укладені за спеціальною процедурою закупівель для боротьби з COVID-19.

Також 14 вересня Калуська районна рада уклала угоду з ТОВ «Оламед» на закупівлю двох моніторів пацієнта (теж для районної лікарні). Сума угоди — 371 764 гривень.

ТОВ «Оламед» зареєстроване 24 червня 2020 року, тож, працює неповних три місяці. Крім двох угод з Калуською районною радою, станом на 22 вересня має ще дві угоди — з Одеським обласним центром екстреної медичної допомоги і медицини катастроф  майже на 5 млн гривень. Тут купували монітори пацієнта та дефібрилятор-монітори.

15 вересня було укладено угоду на закупівлю автоматичного біологічного й імуноферментного аналізатора LABLINE-100 для Калуської ЦРЛ. Це обладнання використовують для проведення досліджень методом ІФА. Сума угоди — 719,2 тис. гривень.  Її уклали з підприємцем Людмилою Ніколаєнко (м. Київ).

Ця підприємиця працює з 2006 року і, за даними clarity-project, має 10 договорів на закупівлі за кошти бюджету на 1,5 млн гривень. Угода з Калуською райрадою є найбільшою в її активі.

22 вересня Калуська районна рада уклала дві угоди на закупівлю медичного обладнання. Перша — з ТОВ «Ін Медікал» (м. Київ) на закупівлю діагностичної ультразвукової системи для районної лікарні. Сума угоди —  634 тис. гривень. ТОВ «Ін Медікал» зареєстроване 2005 році і має в своєму активі 42 угоди більш ніж на 66 млн гривень.

Друга угода цього дня — з ТОВ «Ілатанмед» (м. Київ) на закупівлю рентгенівського діагностичного апарату для Калуської ЦРЛ. Райрада купила мобільну рентгенівська систему ULTRA 200A за 1 млн 890 тис. гривень. Постачальник працює з 2006 року і має в своєму активі 91 договір на 443 млн гривень.

Як пояснив Віктор Гільтайчук, вибором постачальників медичного обладнання, яке купували за спрощеною процедурою, займалася спеціальна комісія районної ради. Попередньо на Прозоро оприлюднили повідомлення про намір закупити обладнання. А комісія обирали з-поміж суб’єктів господарювання, які подали свої пропозиції. На назви постачальників та їхній досвід не зважали. «Комісія у першу чергу брала до уваги технічні характеристики обладнання, наявність сертифікатів,  гарантії продавця та його готовність доставити, встановити та запустити обладнання. А також готовність продати обладнання за ту суму, яку нам було виділено. До вибору постачальника підходили скрупульозно і дуже ретельно», —  пояснив голова районної ради.

Перших поставок медичного обладнання, яке закупили за кошти державної субвенції, очікують на початку жовтня. А до середини наступного місяця усе воно має бути доставлене і запущене в роботу.

Богдана ТИМЧИШИН, журналістка

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.