Трагедія, яку неможливо забути: теракт 11 вересня 2001 року в США (фото)

Новини, Суспільство, Туризм

Терористичний акт 11 вересня 2001 року – серія катастроф, що викликали масову загибель людей у Нью-Йорку, Вашингтоні та південно-західній Пенсільванії в результаті захоплення пасажирських літаків і тарану ними будівель Всесвітнього торгового центру і Пентагону, пише Голос.if.ua.

В результаті терористичного акту, не враховуючи 19 терористів, загинули 2977 людини, у тому числі 246 тих, хто летів на літаках, 2602 – у вежах Всесвітнього торгового центру (з них 343 пожежних і 60 поліцейських) і 125 – у Пентагоні; крім того, 24 людини вважаються зниклими без вісті.

Однак перший теракт у Всесвітньому Торговому Центрі стався 26 лютого 1993 року, коли в його підземному гаражі вибухнула вантажівка, начинена вибухівкою. Тоді загинуло шість чоловік і більше тисячі дістало поранення. Бомбу підклала і підірвала група з 15 мусульманських терористів на чолі з д-ром Шейком Омаром Рахманом, який був схоплений у 1995 році в Пакистані і засуджений на довічне ув’язнення плюс 240 років тюрми; по 240 років тюрми кожен отримали і три інших найактивніших учасники теракту.

За офіційною версією, підготовка до терактів 2001 року почалася ще у 1996 році. Терористи навчалися польотів у льотній школі в штаті Флорида.

Потім, 11 вересня 2001 року 19 терористів-смертників (камікадзе), озброївшись ножами для різання паперу, захопили 4 американських пасажирських літаки внутрішніх авіаліній і направили їх на таран «Веж-Близнюків» у Нью-Йорку і Пентагону у Вашингтоні. Безпосередньо очолював терористів Мохаммед Атта (1968-2001) – лідер гамбурзького відділення «Аль-Каїди». Планував теракти Халід Шейх Мохаммед, а організатором був глава «Аль-Каїди», Усама бен Ладен.

Перший літак «Боїнг-767» (Рейс 11 American Airlines, Бостон – Лос-Анджелес) врізався в хмарочос «Північна вежа» о 8:45 за місцевим часом. На борту був 81 пасажир (з них 5 терористів) і 11 членів екіпажу. Удар літака припав між 93-м і 99-м поверхами, убивши сотні людей, паливо літака підняло температуру до 1000 градусів Цельсія. Внаслідок руйнувань були повністю перекриті всі виходи в Північній вежі вище місця зіткнення, в результаті чого у пастці опинилися 1344 людини. Удар другого літака припав ближче до кута хмарочоса, і один сходовий колодязь залишився неушкодженим і заблокованими між поверхами Південної вежі або загинули відразу близько 700 осіб.

Стовп полум’я був таким потужним, що, коли вогонь кинувся вниз по шахтах ліфта, згоріли люди навіть у фойє будівлі. Приблизно тисяча людей опинилася в пастці між 100-м і 107-м поверхами.

О 10:29 палаюча «Північна вежа» звалилася після пожежі, що тривала 102 хвилини, викликавши руйнування сусідніх будівель – готелю «Марріотт», 40-поверхового офісу «Дойче Банка» і ще трьох будівель, які були визнані аварійними і пізніше знесені.

Другий літак «Боїнг-767» (Рейс 175 United Airlines, Бостон – Лос-Анджелес) врізався в «Південну вежу» на рівні 77-81 поверхів о 9:03 за місцевим часом. На борту було 56 пасажирів (з них 5 терористів) і 9 членів екіпажу. О 9:59 (17-59 за київським часом) будівля завалилася у вогні.

В результаті теракту 11 вересня у Всесвітньому Центрі Торгівлі загинуло 2752 чоловіка. З усіх людей, які перебували у вежах в момент їх обвалення, з-під обвалів живими були витягнуті лише 20 чоловік.

Третій літак «Боїнг 757-200» (Рейс 77 American Airlines, Вашингтон – Лос-Анджелес) врізався в Пентагон о 9:40 за місцевим часом. Загинули 184 людини:59 пасажирів (з них 5 терористів) і 6 членів екіпажу на борту Boeing 757, і 125 військовослужбовців і цивільних осіб усередині будівлі.

Четвертий літак «Боїнг-757» (Рейс 93 United Airlines, Ньюарк – Сан-Франциско) розбився в Пенсільванії в лісі в 125 кілометрах на південь-схід від Піттсбурга. На борту було 37 пасажирів (з них 4 терористи) і 7 членів екіпажу.

Записи «чорного ящика» і переговорів пасажирів та екіпажу із землею показують, що терористи спікірували в землю, коли пасажири спробували увірватися до кабіни пілотів.

ЗМІ повідомляли, що деякі пасажири і члени екіпажу змогли подзвонити з мобільних телефонів з борту захоплених літаків. Ці пасажири повідомляли про декілька загарбників на борту кожного з рейсів. Пізніше ФБР ідентифікувало 19 з них, чотири на рейсі 93, і по п’ять на інших рейсах. Втім, достовірність дзвінків оскаржується, оскільки можливість подзвонити в таких обставинах сумнівна. Багато критики заявляли, що дзвінки сфабриковані ФБР (особливу недовіру викликає дзвінок сина до матері, що починається з фрази: «Мамо, це я, Джон Сміт», так як син навряд чи став би звертатися до матері, згадуючи своє прізвище).

Жоден з тих, хто був на борту захоплених літаків, не вижив. Кількість загиблих, за офіційними даними, 2973, включаючи 247 на борту літаків (без урахування 19 терористів), 2602 – у Нью-Йорку в баштах і на землі, і 125 – в Пентагоні. Серед загиблих – 343 пожежних Нью-Йорка, 23 офіцера поліцейського департаменту Нью-Йорка і 37 портових поліцейських офіцера. Крім того, 24 людини по раніше числяться зниклими без вісті.

Крім 110-поверхових веж-близнюків, п’ять інших будівель ВТЦ (включаючи будівлю 7 ВТЦ), готель Марріотт, чотири станції підземки, а також будівлу грецької православної церкви св. Миколи, були зруйновані або сильно пошкоджені. Загалом на Манхеттені постраждали 25 будівель, всі 7 будівель Всесвітнього торгового Центру довелося зрівняти із землею. Пізніше будівля Deutsche Bank Building, що знаходилась навпроти ВТЦ, також довелося зруйнувати, через непридатне для існування, токсичне середовища всередині офісної вежі.

Ці події стали початком нової епохи, коли повномасштабні війни можуть йти не тільки між державами, а й між державами та міжнародними угрупованнями, що не мають державної структури і державної відповідальності.

Нью-Йоркська біржа на два дні припинила свою роботу. Прилеглий райoн, включаючи відомий Уолл-стріт, виявився засипаним попелом. Урядові установи були евакуйовані. Президент США оголосив про воєнний стан.

Все це стало приводом для війни США з Афганістаном і пізніше з Іраком.

Всього, крім 19 терористів, в результаті терактів 11 вересня загинули 2973 чоловік – 246 пасажирів літаків, 2606 у Нью-Йорку, 125 в Пентагоні; принаймні 200 людей загинуло, викинувшись із верхніх, заблокованих, поверхів Торгового Центру. Ще 24 чоловіка пропали без вісті. Серед загиблих були громадяни США і ще 91 країни (11 вихідців з України).

Розслідування ФБР атак 11 вересня стало найбільшим за всю історію існування агентства – в операцію під кодовою назвою PENTTBOM було залучено більше семи тисяч співробітників. Вже 27 вересня 2001 року ФБР оприлюднило фотографії 19 терористів, супроводивши їх інформацією про походження, вік, імена і псевдоніми – п’ятнадцять з них були родом з Саудівської Аравії, двоє – з Об’єднаних Арабських Еміратів, один – з Єгипту і ще один – з Лівану. ФБР також заявило, що за теракти несе відповідальність ісламістська організаціїя «Аль-Каїда», очолювана її засновником саудівським шейхом Усамою бен Ладеном.

  Усама бен Ладен

         Усама бен Ладен був убитий 2 травня 2011 року в своєму будинку в місті Абботтабад (Пакистан) спецпідрозділом військово-морських сил США в результаті 4-годинної таємної спецоперації. Його тіло було доставлене в Афганістан для ідентифікації і того ж дня з дотриманням мусульманських звичаїв поховане в Аравійському морі.

Незадовго до президентських виборів 2004 в США бен Ладен, що переховувався на території Афганістану під заступництвом руху «Талібан», публічно підтвердив участь «Аль-Каїди» в організації терористичних атак 2001 року, а також заявив, що мав до цього пряме відношення. На плівці, що надійшла в розпорядження телеканалу «Аль-Джазіра» 30 жовтня 2004 року, бен Ладен стверджував, що він здійснював безпосереднє управління 19 викрадачами літаків, а керівником теракту назвав кувейтця Халіда Шейха Мохаммеда.

    Халід Шейх Мохаммед, липень 2009 року

Мохаммед був затриманий ще 27 лютого 2003 року в ході спільної операції американських спецслужб і поліції Пакистану в місті Равалпінді за підозрою його участі в убивстві в 2002 році в Пакистані американського журналіста Деніела Перла, а також за звинуваченням в підготовці теракту на Філіппінах в 1996 році.

У травні 2012 року на базі Гуантанамо над Халідом Шейхом Мохаммедом і його чотирма спільниками розпочався судовий процес, який триває й досі, де Мохаммед виступає як головний організатор терактів 11 вересня.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.