Марцінків та ЛГБТІ: гомофобні вислови міського голови Івано-Франківська перевірятиме Нацполіція

Новини, Суспільство

За інформацією, оприлюдненою у ЗМІ, очільник міста Руслан Марцінків у своєму передвиборчому інтерв’ю вкотре вдався до гомофобної риторики, заявивши, що «Гей не може бути патріотом».

Подібні публічні висловлювання вказаної посадової особи є прикладом підбурювання до дискримінації, формування ксенофобських настроїв у суспільстві та розпалювання ворожнечі та ненависті щодо представників ЛГБТІ-спільноти, повідомляє Голос.if.ua .

Уповноважений ВРУ з прав людини зауважує, що відповідно до статті 68 Конституції України обов’язком кожної людини є не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Стаття 24 Основного Закону, стаття 7 Загальної декларації прав людини, стаття 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і Протокол № 12 до цієї Конвенції забороняють дискримінацію за будь-якою ознакою, а також передбачають обов’язок держави вживати всіх можливих заходів для запобігання та протидії цьому явищу.

Також заборона будь-яких форм дискримінації встановлена статтею 6 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», а статтею 7 цього Закону встановлено, що основним напрямом державної політики щодо запобігання та протидії дискримінації є, серед іншого, виховання і пропаганда серед населення України поваги до осіб незалежно від їх певних ознак, поширення просвітницької діяльності у цій сфері.

З огляду на зазначене, Уповноважений ВРУ з прав людини звернулася до керівництва Національної поліції України щодо перевірки вищевказаного повідомлення Руслана Марцінківа, зокрема з огляду на наявність ознак розпалювання ворожнечі і ненависті стосовно представників ЛГБТІ-спільноти.

Нагадаємо, в березні 2018 під час “Маршу за життя і життєві цінності” в Івано-Франківську міський голова Руслан Марцінків відкрито заявив, що “гей не може бути патріотом, патріотом може бути тільки християнин”.

Після цих слів Руслан Марцінків став зіркою мережі, де його відверто висміяли, також цитату одразу розтиражували провідні українські ЗМІ. А Вікіпедія обізвала міського голову “гомофобом”. В Івано-Франківську навіть зробили опитування містян, що вони думають про таку заяву міського голови. Чимало франківців зауважили, що це не показник і сексуальна орієнтація аж ніяк не впливає на патріотизм.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.