У Франківську руйнується будинок, в якому творив Іван Франко (фото)

Новини, Суспільство

У центрі Івано-Франківська руйнується пам’ятка архітектури – будинок на вулиці Січових Стрільців, 24. Саме тут на зламі ХІХ та ХХ століть жив і творив Іван Франко.

Реставратор Ігор Панчишин свого часу досліджував будинок на цій вулиці. Каже, що пам’ятка архітектури завжди перебувала у поганому стані, інформує Голос.if.ua з посиланням на Суспільне.

“Ця стіна, так би мовити, живе окремо від цілого будинку. Вона неприв’язана. Вже тоді були проблеми з фундаментами, просадками. Поки було мале транспортне навантаження, то він більш-менш стояв, але коли тут таке динамічне навантаження – на цьому перехресті, то всі будинки в цьому районі руйнуються”, – каже Панчишин.

Один із попередніх власників будинку, за словами Ігоря Панчишина, почав укріплювати фундамент, аби вберегти його від руйнування.

Як пояснив начальник відділу охорони культурної спадщини управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради Володимир Ідак, вказаний будинок має декількох власників.

“Складно їх докупи звести. Характер руйнувань свідчить, що десь підмокає основа фундаментів, і, власне, тому і з’являються тріщини. Але власником цього приміщення (колишньої аптеки) проведено комплекс робіт із стягування, тобто стабілізації цього розтріскування. Не знаємо, як воно далі буде себе вести через зимовий період, і тоді вже будемо говорити, чи вдало зроблені роботи”, – каже Ідак.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.