Погода найближчими тижнями вийде за межі норми: якими будуть цьогорічні осінь та зима

Новини, Суспільство

Синоптик розповів про погоду восени та взимку.

Синоптики запевняють, що як мінімум кілька тижнів українцям не знадобляться теплі речі, оскільки погода буде літньою. Зазвичай, температурне літо закінчується 11 вересня, однак не цього року. Антициклон приніс в Україну сонячну, суху і жарку погоду, якої повинно вистачити на весь місяць.

За словами провідного синоптика відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Романа Мурмило, причиною чергового потепління є суха спекотна повітряна маса, яка прийде в Україну з території Північного Кавказу, Кубані, Південного Поволжя і Прикаспійської низовини.

Погода в Україні, фото з відкритих джерел
1 вересня було сухо і жарко. Вдень на більшій частині території країни повітря буде прогріватися до + 35 °С, а на півдні і сході — аж до +37 °С.більш того, значних змін в погоді не чекаємо до 7 вересня.

” Суха і спекотна — збережеться приблизно до 5-6 вересня. Далі температура трохи спаде, приблизно на п’ять градусів, але все одно буде вище кліматичної норми для цього періоду. Істотного похолодання у вересні не очікується, як і серйозних опадів”,- каже у коментарі “Вістям” синоптик.

Завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух зазначає, що не буде великих сюрпризів і в жовтні. Можна чекати традиційних туманів і заморозків вночі, але вдень буде плюсова температура.

Прогноз погоди, фото: pixabay.com
Прогноз погоди, фото: pixabay.com
“Осінь буде теплою і сухою, тенденції до потепління клімату у нас проявляються все сильніше. Цього року вісім місяців, за винятком квітня-травня, були аномально теплими. І очікується, що цей тренд залишиться. За оцінками метеорологів, 2020 рік може виявитися найтеплішим за весь період спостереження. Але при цьому буде спостерігатися серйозний дефіцит вологи”,- розповідає Віра Балабух.

Наприкінці вересня – початку жовтня почне заходити холодне повітря. Однак, зі слів метеоролога, ймовірність цього невелика. Водночас друга половина осені може принести сюрпризи у вигляді мокрого снігу, але при цьому на тлі нетипової для цього періоду досить високої температури.

З настанням зими, українців чекають невеликі морози, відлиги, крижані дощі і, на жаль, відсутність повноцінного снігового покриву, що знову негативно позначиться на водних ресурсах і ранніх польових культурах.

Прогноз погоди, фото: pixabay.com
Проте, за розрахунками народного синоптика Леоніда Горбаня, теплого вересня цього року не буде, в жовтні температура опуститься нижче нуля і випаде сніг, а листопад очікується більш-менш теплим.

“У вересні тільки в перший тиждень буде тепло, а потім похолодає, і весь місяць температура постійно коливатиметься. Більш того, це буде дуже дощовий місяць: кількість опадів складе на півночі і в центрі — 45-55 мм, на півдні країни — 18-22 мм, а на сході — 25-32 мм. Температура на початку вересня на півдні і сході країни ще триматиметься вдень на рівні +25…+27°C, на півночі вже буде прохолодніше — +20…+24°C. А вже в другій половині місяця вдень температура не підніматиметься вище +20 °C, а вночі опуститься до +2…+4°C. Втім, будуть у вересні і теплі дні: в середині місяця денна температура сягатиме + 19…+ 21°C.”,- Леонід Горбань.

Згідно з його прогнозом, кількість опадів знизиться. Температура на півночі і в центрі України на початку і в середині місяця коливатиметься від найнижчої вночі до +4…+ 5 °С до найвищої вдень у +16…+18 °С. У другій половині жовтня температура на більшій частині території, крім півдня, опуститься до -2…-4 морозу і піде сніг.

Листопад, як обіцяє синоптик, буде переважно теплим з незначними морозами і опадами у вигляді снігу і дощу. А ось зима може бути як аномально теплою, як це було цього року, так і помірно холодною, але її початок буде досить м’яким.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.