Вшановує пам’ять: На Снятинщині 92-річна жінка доглядає могилу воїнів УПА (фото)

Новини, Суспільство

Снятинчанка Ядвіга Іванівна, якій виповнилося 92 роки, прибирає могилу воїнів УПА, а також плете на ній вінки на свята, про це інформує Голос.if.ua з посиланням на Facebook зять жінки Тараса Майстришина.

Святкування Дня Незалежності рідної країни Ядвіга Іванівна розпочинає з плетіння вінків на могилу вояків УПА, які загинули у 1945 році у селі Джурів Снятинського району.

Могилу віднайшла у 90-х роках, адже у часи Радянського Союзу і знаку не було на місці їхнього поховання. Вона була свідком того бою, де загинули 4 повстанці. Познущавшись з мертвих, росіяни їх там і залишили.

Тодішній сільський голова села віддав порося їхньому командирові, щоб той дозволив там поховати. І він дозволив, тільки з умовою, щоб й знаку не залишилося.

“Після повернення з Сибіру разом Ядвіга з чоловіком Василем – вояком УПА, якого пораненого заарештували з допомогою сільських сексотів, віднайшли приблизне місце. А у 1990 році разом з побратимами провели розкопки і уже на конкретному місці встановили хрест.  І з того часу Ядвіга Іванівна з сусідом Романом доглядає могилу. Він косить, а вона прибирає, плете віночки на всі свята,” – пише зять жінки Тарас Майстришин.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.