Франківка збирає пластик, щоб допомогти українським воїнам

Новини, Суспільство

Чотири роки поспіль іванофранківка Галина Батюк збирає пластмасові кришечки з-під пляшок. Виручені за пластик гроші ідуть на потреби поранених бійців ООС.

Жінка зайнялася збором на початку 2015 року, коли прочитала у соціальній мережі заклик збирати пластик, щоб допомогти пораненим бійцям, які повертаються з російсько-української війни, пишуть Голос.if.ua з посиланням на Суспільне.

У 2017-му році створили всеукраїнський благодійний фонд “Лелекера”. Його керівницею стала Наталія Тарасова. Вона й запропонувала Галині Батюк стати координаторкою від Прикарпаття.

“За ці роки ми відкрили понад 80 пунктів здачі пластику у Франківську і навколишніх селах. До проєкту долучилися і школи, і коледжі, університети міста, кав’ярні, кінотеатри. Пандемія внесла свої корективи у нашу роботу, але все одно збір іде”, – розповідає координаторка.

Зокрема, ціна на пластмасові кришечки значно знизилася: якщо у 2017-му році кілограм корків коштував 10 гривень, то зараз – 5-6 гривень, а звичайний пластик – менш як 2 гривні. Впродовж чотирьох років у Франківську було зібрано 3,9 тонни пластику, з них – 3 394 кілограми кришечок. По Україні фонд здав 46 тонн.

Загалом, за чотири роки благодійний фонд “Лелекера” спрямував 268 тисяч гривень на лікування та реабілітацію українських бійців. У 2020-му році понад 60 тисяч гривень спрямували ветерану АТО, у якого діагностували онкозахворювання.

До слова, в Івано-Франківську пластмасові кришечки можна здати у Музеї Небесної Сотні, що на вулиці Коновальця. Збором опікується адміністраторка та екскурсоводка музею Світлана Картуш, яка залучила багатьох відвідувачів до збирання пластикових кришечок.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.