Як фото юних прикарпаток потрапило на сайт NASA (фото)

Новини, Суспільство

Світлини учасниць дитячої інформаційної ліги «Сузір’я» ім. Леоніда Каденюка Тисменицької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та відеоролик, змонтований ними, недавно розмістили на сайті найкрутішого космічного аґентства світу – Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США.

Як це трапилося, розповідає засновник і незмінний керівник «Сузір’я» Богдан НАГОРНЯК:

– Ця наша сторінка розпочалася з того, що для привернення особливої уваги людства до місії «Марс 2020» NASA оголосило кампанію «Надішли своє ім’я на Марс». Всі охочі могли заповнити спеціальну форму на сайті, зареєструватися у місії і вписати своє ім’я. А потім всі імена занесли на мікрочіп, який прикріпили до марсохода «Персеверанс». Його старт відбудеться зі стартового космічного комплексу 41 у Кейп-Канавералі (штат Флорида, США) 30 липня і долетить він до «червоної планети» 18 лютого наступного року, пише Голос.if.ua з посиланням на Галичину.

А також NASA запропонувала зробити пам’ятні світлини на фоні ракети «Atlas 5», яка «підніме» марсохід із Землі, і фото із Центру Управління космічними польотами та стартовою площадкою, ну і світлини на тлі самого Марсу. А ще – створити відео. Всі ці пропозиції були вельми цікаві і пізнавальні і ми, звичайно, взяли у них участь.

На головному сайті відомства я заповнив анкету і дозволив NASA використовувати відео у кліпах, присвячених місії. Після його оприлюднення на офіційній сторінці місії NASA наше відео переглянули представники багатьох країн світу, серед яких – Греція, США, Ірак, Італія, й вони передають вітання Україні! Це так престижно, що й Україна в такий спосіб бере активну участь у місії на Марс!

А перед цим ми взяли участь у голосуванні на сайті NASA, під час якого новому марсоходові вибирали ім’я. Із восьми запропонованих варіантів ми проголосували за «Perseverance» (у перекладі з англійської – «наполегливість, цілеспрямованість» – Ред.), і було дуже приємно, що саме ця назва набрала найбільшу кількість голосів.

Хочу сказати, що це не перше наше спільне підкорення з NASA Сонячної системи. Ми маємо сертифікати місій на Сонце «Parker Solar Probe» – орбітального апарата, який підлетів до низької сонячної корони на початку листопада 2018 року, та діючої тепер місії на Марсі «InSight», який висадився на Марс у кінці листопаді того ж року…

На сьогодні ДІЛ «Сузір’я» має чотири секції – чотири напрямки діяльності: телебачення, де за 19 років нашого існування вийшли в ефір понад 100 телепрограм і серед них «Дитяча ТСН» і загалом це біля 500 сюжетів та 11 фільмів; релігійний гурток шанувальників Анни де Гвіньє – маленької дівчинки з Франції, яку папа Іван-Павло ІІ оголосив Преподобною – де наші діти вивчають життя святих дітей з цілого світу і опублікували три «Хресні Дороги очима дітей», одна із власними новими стаціями; група любителів книги – «Золота сторінка» і власне аерокосмічна група «К’юріосіті», в якій наші вихованці займаються вивченням космосу та всіх місій, що відбуваються в рамках NASA. Тут ми також знімаємо випуски телевізійної програми «Космічні новини» і на сьогодні створено 12 випусків. Ми відзняли і фільм «Марія мріє про зорі», у створенні якого нам допомогли наші друзі з журналу «Всесвіт, простір, час».

У рамках нашої діяльності ми зустрілися в Києві зі швейцарським астронавтом NASA/ESA Клодом Нікольє, який подарував нашій групі свої шеврони зі своїх усіх чотирьох космічних місій. А перед цим зустрічалися з нашим космонавтом Леонідом Каденюком, який так тепло зустрічав нас, завжди підтримував і просив мене зацікавлювати дітей астрономією, бо Україна – космічна держава. Це – велика людина із добрим серцем, якої нам так бракує…

Звичайно, секція буде розширювати свою діяльність. Тим більше, що за підтримки голови Тисменицької районної ради Тетяни Градюк цьогоріч ми придбали великий телескоп. Через карантин астросейшени трохи перенесли, але чекаємо на можливість спостерігати вже озброєним оком зоряне небо і досліджувати його.

– Пане Богдане, якщо з іншими секціями чи напрямками все зрозуміло, то як і чому власне виникла тема космосу у діяльності Ліги, я б сказала, дуже нетипова, але, очевидно, актуальна і перспективна, якщо її члени задіяні у таких потужних проектах.

– Та ви не повірите! Вся справа у сердечку. В 2015 році NASA успішно здійснила місію на Плутон, карликову планету, яку відкрив ще 1930 року Клайв Томбо, і яку ще ніхто не бачив. В підручниках з астрономії використовували малюнки художників, які малювали її такою, якою їм підказувала їх власна уява. І, як згодом з’ясувалося, уява художників підвела, бо Плутон виявився далеким від своїх зображень. У липні 2015 року космічний апарат «New Horizons» під час польоту повз Плутон зробив кілька світлин і з’ясувалося, що поверхню Плутона прикрашає величезна 1200-кілометрова пляма у вигляді серця! Це мене так вразило, що я буквально «захворів» астрономією і, так би мовити, передав це захоплення і дітям. Так виникла секція «К’юріосіті».

– Які ваші плани на майбутнє? І як готуєтеся відзначати 20-літній ювілей?

– Планів багато, он цього року хотіли відвідати рідне село Леоніда Каденюка Клішківці у Чернівецькій області та побувати на могилі Назарія Яремчука. Планували розкішний проект із нашим другом, народним артистом України Вадимом Крищенком. Планували знову запросити до нас радіо медійника Андрія Куликова. Карантин усе загальмував. Але ми терплячі і наполегливі, сподіваюсь, що ці плани реалізуємо, а 20 років зустрінемо вже без масок.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.