Пішки у негоду: як на Прикарпатті учні добиралися на ЗНО

Новини, Суспільство

Двоє з 29-ти випускників Чорнопотоківського ліцею на Івано-Франківщині склали першу сесію ЗНО з математики.

У селі Чорний Потік Надвірнянського району на час тестування були проблеми із підтопленням, сполученням та електроенергією, які спричинила повінь. Вчитель місцевого навчального закладу Петро Гречух, розповів, як його учні добралися Надвірної, де складали ЗНО, інформує  Голос.if.ua з посиланням на Суспільне.

“У нас було два учасники (ЗНО- ред.). Успішно дісталися. Правда, частину шляху їм довелося іти пішки – кілометрів п’ять. Потім під’їхав бус, який виділив відділ освіти Делятинської ОТГ, і доставив дітей до пункту здачі ЗНО – в місто Надвірна, у школу № 1”, – розповідає педагог.

Таку кількість учасників тестування спричинило те, що відмінили обов’язковість цих іспитів, вважає Петро Гречух: “Близько половини дітей вирішили не здавати ЗНО. Вони не планують вступати у вищі навчальні заклади і відповідно відмовилися від такої форми здачі іспитів”.

Наскільки повпливала на результати іспитів стихія, яка вирує, вчитель прокоментував так: “Ви прекрасно розумієте, коли тече дорогою вода величезна, а твій будинок пару метрів від того, то дітям не до підготовки до ЗНО. Й електроенергії нема від ранку 23-го числа. І поки що не відомо, коли електроенергія з’явиться”.

Натомість директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук вважає, що допоки оцінювання буде рейтинговим, жодні зовнішні обставини на результати вплинути не можуть.

“Якщо є хтось переляканий чи дуже знервований, то це питання дуже індивідуальне”, – каже Богдан Томенчук.

Він говорить, що кількість цьогорічних учасників ЗНО не мала б суттєво відрізнятися від минулого року: “Ця цифра говорить поки що тільки про те, скільки людей не з’явилося. Але причина, структура неявки буде зрозуміла другого липня, коли закінчиться термін подачі заяв на додаткову сесію. Значна частина тих, хто не з’явилися, це люди, котрим не потрібна ДПА, котрі почуваються звільненими від ДПА і не мають бажання проходити ДПА у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Звідси і така висока неявка. За нашими оцінками, якби все відбувалося за минулорічними правилами, неявка, не зважаючи на негоду, була би співмірною з тогорічною”.

За оперативною інформацією, яку має на цей час регіональний центр, в області є майже 30 потенційних абітурієнтів, які не змогли з’явитися на пункти тестування саме через погодні умови.

“З них 20 дітей з Верховинського району, зі Зеленської школи. Остаточний результат по “примхах погоди” буде відомий другого липня”, – наголосив Богдан Томенчук.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.