Стихія знищила унікальний водяний млин на Тлумаччині

Новини, Суспільство

Унікальний водяний млин у селі Нижнів Тлумацького району знищив паводок.

Про це у мережі написав директор Дністровського регіонального ладшафтного парку Михайло Ковтун, передає Голос.if.ua з посиланням на Фіртка.

“Був у селі Нижнів невеликий дерев’яний водяний млин, зведений ще перед Другою Світовою війною і незмінно працював аж до початку двотисячних років. Споруда стояла на потічку Млинівка, який за 150 метрів звідси впадає у річку Тлумач. У часи Радянського Союзу він належав до колгоспного майна, а за часів незалежності перебував у спільній власності селян. У 2003 році млин зазнав серйозних пошкоджень і припинив роботу”, – йдеться у дописі.

Як пояснює Михайло Ковтун, хоч за офіційними документами млин був збудований в ХІХ ст., ходили легенди, що козаки під проводом Богдана Хмельницького під час національно-визвольної війни, коли йшли на Львів мололи в ньому порох, бо в околицях Нижнева були крем’яні штольні. Чи було це насправді, не відомо…

“За світлинами при огляді млина з 2006 року, в ньому ще були цільні механізми, які можна було відремонтувати, щоб молоти зерно. Але тоді з’явилося слово “нерентабельно”. У 2008 р. й без того старе водяне колесо було знищене під час повені. Слід зазначити, що для придністерських сіл дійсно є проблемою серйозні повені під час весняних розливів Дністра та дощові паводки. Крім того, потічок приносив сюди багато сміття. Тай доживав собі один з шести водяних дерев’яних млинів в Україні – потенційний туристичний магніт для села Нижнів. Й нікому не було до нього діла. Чи було?”, – додає прикарпатець.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

 

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.