Вшанування Дня скорботи і памяті жертв війни в Україні

Новини, Суспільство

22 червня  Україна вшановує пам’ять жертв війни в Україні, зокрема  полеглих у Другій світовій війні. Згідно даних істориків, наша держава втратила понад 7 мільйонів людей.

Серед жертв були ті, хто воював у Червоній армії, у добровільних загонах ОУН УПА, хто перебував у концентраційних таборах гітлерівського та сталінського режимів, хто був вивезений на примусові роботи до Німеччини, хто загинув після Другої світової війни в боротьбі за незалежність, пише Голос.if.ua з посиланням на Версії .

Враховуючи теперішню військову агресію з боку Росії, нам необхідно згадати і героїв сьогодення: тих, хто відстоював право на свободу на Майдані, хто поліг за державу на Сході країни, хто захищає незалежність нині. Адже триває і пропагандистська інформаційна війна. Кремлівські «боти» не втомлюються поширювати в підконтрольних ЗМІ неправдиві історичні дані, які применшують роль українців у Другій світовій війні, розміщують публікації з антиконституційними гаслами, спрямовані на порушення принципів територіальної цілісності України та дискредитацію органів державної влади.

Крім того, напередодні вшанування памяті жертв, з’являються люди, які використовують заборонену українськими законами символіку, що може спричинити не одну масову сутичку прихильників «лівої ідеології» із представниками праворадикальних рухів, а також інші наслідкові події, що негативно впливають на суспільну-політичну ситуацію в нашій державі.

Слід нагадати, що з метою недопущення у майбутньому таких процесів було прийнято ряд законів.

Зокрема, законами України заборонено: герби, прапори СРСР, УРСР, інших комуністичних країн, серп і молот, в тому числі у поєднанні з п’ятикутною зіркою, гімни СРСР або радянських республік, будь-яка символіка комуністичної партії, пам’ятки із зображенням партійних та радянських керівників, комуністичні гасла і цитати. Безумовно, категорично заборонено використання так званої георгіївської «лєнти», яка для кожного свідомого українського громадянина є символом російської агресії і російського терору, тому що саме з цими стрічками російські терористи і російські загарбники вбили понад 11 тисяч безневинних українських громадян, наших воїнів-героїв.

Крім цього, за використання і здійснення цих правопорушень передбачена як кримінальна, так і адміністративна відповідальність. Отже, стаття 436, пункт 1 КК України чітко зазначає, що виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки, та пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного, тобто нацистського, тоталітарних режимів, карається строком від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої. І безумовно, стаття 173, пункт 3, КУпАП України, зазначає, що виготовлення та пропаганда георгіївської стрічки, тягне за собою накладання штрафу від 850 до 5100 гривень, або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Також, варто зазначити, що епідеміологи вчергове нагадують про необхідність уникати багатолюдних компаній. Самоізоляція під час пандемії – це найдієвіший і водночас найпростіший спосіб запобігти поширенню хвороби. Якнайменше контактів з оточуючими – і ризики захворіти зводяться до мінімуму.

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.