Свиноферма чи зерносховище? Мешканцям Галицького району не кажуть, що ж насправді будують біля їхніх помешкань

Відео-новини, Економіка, Новини, Політика, Суспільство

В двох Галицьких селах почали будувати свиноферму без слухань і плану.

Без врахування зауважень до детального плану території та громадських слухань на межі прикарпатських сіл Насташине та Конюшки почали будівництво, але вже не свиноферми, а складських приміщень (принаймні, так кажуть місцевим жителям). Зараз там зводять огорожу і під’єднали постачання до електропідстанції.

За детальним планом на території між селами Конюшки і Насташине мали б збудувати свиноферму. Про це у студії Суспільного повідомив голова Галицької РДА Сергій Канюка,  пише Голос.if.ua з посиланням на KarpatyNews.

“Минулого року в Галицьку райдержадміністрацію було подано чотири заяви на розроблення детального плану чотирьох земельних ділянок. Дві з них належало “Лемберг-Агро”, одна – громадянину і ще одна – “Захід-Буд-Бізнес”. На кожну ділянку видали розпорядження на розроблення детального плану”, – розповідає очільник району.

На початок 2020-го року цей документ був розроблений. Дали оголошення в газету. Громадські слухання з приводу будівництва запланували на сьоме квітня.

Сергій Канюка каже, що до детального плану були зауваження і від управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської облдержадміністрації, і від департаменту охорони здоров’я ОДА, а також від громадськості.
Оскільки інвестор не вніс зміни у план і почався карантин, громадське обговорення не провели.

“Слухання призначать після закінчення карантину або його послаблення”, – повідомив голова Галицького району.

Свиноферма чи складські приміщення?

Помічник директора товариства “Захід-Буд-Бізнес” (власника однієї з чотирьох ділянок) Роман Мочерняк журналістам Суспільного 12-го червня розповів, що на території тепер будуватимуть складські приміщення.
Голова Галицької райдержадміністрації Сергій Канюка каже, що детального плану території під складські приміщення взагалі не було, був під свиноферму. “То свиноферма, то зерносховище… Поведінка такого інвестора не є такою відкритою. Тут – багато підводних течій”, – розмірковує Сергій Канюка.

Схеми ТзОВ “Лемберг-Агро”:

Юристка МБО “Екологія-Право-Людина” Ольга Мелень-Забрамна у студії Суспільного розповіла про схему, за якою працює ТзОВ “Лемберг-Агро”.“Вони вже не один раз намагаються побудувати в селах свиноферми і роблять це нахабно, без будь-яких дозвільних документів. Заїжджають на свиноферму і тоді намагаються домовитися з громадою. Зазвичай, конструктивного діалогу не виникає”, – повідомила правозахисниця.

Ольга Мелень-Забрамна каже, що жодних зауважень до чотирьох приватних земельних ділянок немає. Але є питання до того, що вони будуть там будувати.
“Підключають підстанцію під торговий павільйон, а насправді розробили детальний план території і планують будувати свиноферму. Невідомо на скільки голів, тому що в самому детальному плані, який є на сайті райдержадміністрації, цього не написано. Написано у звіті про стратегічну екологічну оцінку, що там буде до 12-ти тисяч голів”, – розповідає юристка.

Без дотримання процедури:

Будівництво свинокомплексу ТзОВ “Лемберг-Агро” може почати тоді, коли РДА затвердить детальний план території, а саме, коли буде оцінка впливу на довкілля.
“Хочу зазначити, що законодавство сьогодні надає громаді можливість впливати на ті рішення. І на етапі розроблення детального плану території мають бути громадські слухання, і на етапі проведення оцінки впливу на довкілля, – каже Ольга Мелень-Забрамна. – Але інвестор “Лемберг-Агро” боїться тих громадських слухань, бо бачить, що люди досить негативно налаштовані. Намагається обійти усі процедури і намагається збудувати на своїй ділянці якісь споруди”.

Детальний план не відповідає державним будівельним нормам:

Юристка МБО “Екологія-Право-Людина” Ольга Мелень-Забрамна повідомила, що детальний план не відповідає державним будівельним нормам.“Там майже всі розділи порожні. Немає вихідних даних, не враховано, що біля межі земельної ділянки протікає потічок. В документі згадки немає, що там є водний об’єкт. Публічна кадастрова карта показує, що на цю частину ділянки заходить прибережна захисна смуга”, – розказала правозахисниця.

Також жінка додає, що у сусідстві з будівництвом знаходиться проєктована територія Смарагдової мережі. Територію оцінили науковці з точки зору збереження видів, які перебувають на межі зникнення.

Що дальше?

“Ми чекали громадських слухань, щоб під час них обговорювати наші подальші дії, а зараз в нас напевно лише одні дії – блокувати будівництво”, – каже депутат Насташинської сільради Андрій Бандура.

Що відомо:

Жителі сіл Конюшки та Насташине вперше вийшли на протест та перекрили дорогу Івано-Франківськ – Львів у серпні 2019-го року. Тоді люди просили владу, поліцію та екоінспекцію перевірити законність будівництва свиноферми між цими селами.17-го жовтня селяни знову перекрили дорогу на знак протесту.
18-го жовтня фірму-орендаря зобов’язали забрати будівельні матеріали з території, яка їм не належить.
23-го жовтня близько 80 людей знову перекривали дорогу.
28-го жовтня під час пресконференції народний депутат України від виборчого округу № 84 Ігор Фріс повідомив, що будівництво свиноферми між селами Насташине Галицього району і Конюшки Рогатинського району зупинили.

12-го грудня 2019-го жителі сіл палили шини та гілки, протестуючи таким чином проти підключення електропідстанції на території, на якій, на їхнє переконання, споруджують свиноферму. Близько 30 жителів сіл Насташине та Конюшки на межі Галицького та Рогатинського районів Івано-Франківської області 12-го червня не дозволяли під’єднати електропостачання до підстанції на земельній дільниці, де анонсують будівництво свиноферми.

Вечері того ж дня, незважаючи на протести жителів, електроенергію туди подали.

Детальніше у відеосюжеті:

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.