Перепелині яйця: корисні властивості і чому їх треба їсти

Здоров'я, Новини

Перепілка – це пернате створіння вагою близько 100 г, яке віддавна славиться не лише, як об’єкт полювання, але і як співочий птах, яйця якого є надзвичайно цінним дієтичним продуктом, про це інформує Голос.if.ua

Перепелині яйця рекомендують вживати дітям, вагітним та людям похилого віку, а також ослабленим внаслідок хвороби дорослим. Втім, здорові люди, які зацікавлені в збереженні власного здоров’я, також включають в свій раціон цей у всіх відносинах чудовий продукт.

Які ж нутрієнти та в якій кількості містяться в яйцях настільки маленького розміру? У чому їх перевага перед курячими, які є набагато більш доступними за ціною? Чи існує ймовірність нанесення шкоди здоров’ю від постійного споживання такого продукту, як перепелині яйця? Чи правда, що завдяки високій температурі тіла птаха (майже 42°), вони не можуть бути заражені сальмонельозом? Можливо, комусь відповіді на ці та інші питання допоможуть зберегти здоров’я.

Склад та харчова цінність перепелиних яєць

Харчова та поживна цінність перепелиного яйця вагою 12 гр. цілком порівнянна з курячим яйцем вагою 50-60 гр. Перепелині яйця займають лідируюче місце серед продуктів тваринного походження за вмістом калію та заліза – 620 мг. і 400 мг. на 100 гр. продукту відповідно. Отже, одним перепелиним яйцем можна на 31% забезпечити добову норму споживання калію та на 18% заліза. Серед інших цінних мінеральних речовин, що містяться в перепелиному яйці, варто згадати кальцій, фосфор, мідь і кобальт.

Білок перепелиного яйця багатий цінними амінокислотами, які є будівельним матеріалом для людського організму. З 8 незамінних амінокислот в яйцях перепілок міститься 3: лізин, метіонін, триптофан. Вони не синтезуються організмом людини, тому їх споживання істотно впливає на відновлення і підтримку здоров’я. Наприклад, недолік лізину позначається на стані імунітету, а метіонін необхідний для вироблення лецитину, який, у свою чергу, сприяє зменшенню холестерину в крові і поліпшенню функції печінки. З триптофану утворюється така речовина, як серотонін, званий ще гормоном щастя.

Замінні амінокислоти – цистеїн, глутамінова і аспарагінова кислоти – також виконують безліч функцій, без яких неможливий ріст і розвиток організму, відновлення пошкоджених тканин, утворення білків, гормонів і антитіл.

Загальна кількість протеїну в перепелиних яйцях становить 13 гр., а калорійність – всього лише 158 ккал на 100 гр. Такий багатий білковий склад і низька енергетична цінність дозволяє використовувати цей продукт людям, котрі худнуть.

Серед вітамінів, якими багате перепелине яйце, найціннішим є водорозчинне з’єднання – рибофлавін або вітамін В2. Його кількість в стравах із 100 гр. цього продукту становить 1200 мг., що відповідає добовій нормі дитини або половині норми споживання для дорослої людини. Крім нього, у жовтку яйця знаходяться вітаміни А, В1 і РР і каротиноїди, які виконують функцію антиоксидантів.

Користь перепелиних яєць

Яйце здавна шанували, як символ життя, родючості та здоров’я, перепелині не є винятком, адже їх вплив на організм всебічний та універсальний. З їх допомогою можна:

  • підняти імунітет;
  • збагатити харчування відсутніми нутрієнтами;
  • контролювати рівень «шкідливого» холестерину;
  • сприяти дитячому розумовому розвитку;
  • захистити клітини печінки від токсинів, тощо.

Якщо ж людина вже зіткнувся з захворюванням, то перепелині яйця, додані в раціон, допоможуть полегшити стан при наявності, наприклад, проблем з волоссям та шкірою, при залізодефіцитній анемії, при захворюваннях легень, дистрофії, рахіті, проблемах в роботі сечостатевої системи, при затримці психічного розвитку, при захворюваннях печінки, тощо.

Крім цього, яєчні страви допоможуть в профілактиці атеросклерозу та стануть відмінною харчовою добавкою під час вагітності. Навіть діти, які не люблять курячі яйця, маленькі строкаті яєчка перепелів зазвичай їдять із захопленням.

Як варити перепелині яйця?

Зважаючи на розмір, перепелині яйця можна легко переварити, тим самим зруйнувавши безліч поживних речовин, звівши нанівець їх корисні властивості. Щоб цього не допустити, важливо контролювати час приготування: для яєць на круто він складає 5 хвилин, для смаження яєчні – 3 хвилини під кришкою.

Важливо контролювати час приготування перепелиних яєць: для яєць на круто він складає 5 хвилин, для смаження яєчні – 3 хвилини під кришкою

Важливо контролювати час приготування перепелиних яєць: для яєць на круто він складає 5 хвилин, для смаження яєчні – 3 хвилини під кришкою

При цьому не слід випускати з уваги, що, всупереч переконанню про бактеріологічну чистоту перепелиних яєць через властиву перепілкам високу температуру тіла, перепелині яйця можуть бути заражені сальмонельозом так само, як і яйця інших птахів. Сальмонели викликають тяжке токсичне отруєння, що особливо небезпечне для дітей.

Тому, перед термічною обробкою перепелині яйця необхідно ретельно вимити, дотримуючись всіх правил гігієни приготування безпечної їжі. З цієї ж причини не рекомендується пити такі яйця в сирому вигляді, оскільки не можна бути впевненим, що під час транспортування та продажу через пористу шкаралупу у яйце не потрапили хвороботворні бактерії.

Обмеження у споживанні перепелиних яєць

Навіть такий корисний продукт, як перепелине яйце, має свої протипоказання та може завдати шкоди організму. В першу чергу, варто бути обережним алергікам. Незважаючи на властивість гіпоалергенності, в окремих випадках їх вживання у їжу може призвести до загострення хвороби.

Дітям, які вперше куштують цей делікатес, потрібно давати його акуратно, в малій кількості. Особливо це правило актуально для малечі, якими мами дають перепелине яєчко в якості прикорму.

Не можна зловживати кількістю яєць і людям, у яких порушене засвоєння білка, а також хворим жовчнокам’яною хворобою. Останнє обмеження пов’язано з зменшенням жовчного міхура в розмірах при регулярному споживанні перепелиних яєць.

Всім іншим людям однозначно потрібно дотримуватися кількісного обмеження: дітям до 3 років не треба давати більше 2 яєць на день і частіше 1-2 разів на тиждень; дітям і підліткам буде достатньо 3-4 яєць; дорослим до 50 років можна з’їсти 6 штук, а старшому поколінню – 4 штуки.

Для отримання оздоровчого ефекту яйця необхідно вживати протягом 2 тижнів, тоді як здорові люди їдять їх періодично.

Як бачимо, шкода від перепелиних яєць цілком нівелюється грамотним споживанням. Зате їх користь для збереження здоров’я – найціннішого людського ресурсу – неоціненна!

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.