В Яремче дослідники відшукали уламки літака угорської армії часів Другої світової (відео+фото)

Новини, Суспільство

Один з трьох літаків Fiat угорської армії, який впав сьомого липня 1941-го року у прикарпатському містечку Яремче, віднайшли дослідники з групи “Пошук літаків Другої світової війни в Україні”, про це інформує Голос.if.ua з посиланням на Суспільне.

Шостого та сьомого червня пошуковці разом із журналістами Суспільного оглядали вцілілі фрагменти.

За словами учасника групи Михайла Будейчука такий літак в Україні знаходять вперше.

“Складався літак з таких трубок, зверху був обшитий алюмінієм, дюралюмінієм – це фюзеляж. Двигун був, редуктор ігвент – це був простенький літак, так званий біплан з подвійним крилом. В 43-му році їх взагалі зняли з озброєння”, – розповідає дослідник.

В Яремчі на Прикарпатті дослідники відшукали уламки літака Fiat Другої світової

Олександр займається пошуками літаків на Прикарпатті разом із сином Михайлом. Чоловіки розповідають, що угорська армія мала 78 літаків італійського виробництва Fiat. З них в Україні було збито таких п’ять, три – в Яремчі.

“Під горою Синячка знайшли рештки літака Fiat СR-42, який був на озброєнні в угорських повітряних сил, і нам пощастило знайти шасі з клеймом НА-Італія. Крім шасі, дуже багато різного алюмінію від фюзеляжу і багато цікавих деталей”, – каже Михайло Будейчук.

В Яремчі на Прикарпатті дослідники відшукали уламки літака Fiat Другої світової

Учасник групи “Пошук літаків ДСВ в Україні” Андрій Кір’янов розповів, що організацію створили два роки тому. За минулий рік дослідники знайшли 17 місць падінь літаків, як радянських, так і німецьких. А почалося все із випадкової знахідки німецького літака Focke-Wulf Fw 190 за три кілометри від Львова.

“По Франківщині, то у нас на Яйку Ілемському був Junkers -88 , на Довбушанці Junkers-52, в Богородчанах був Як-7, в Тисменицькому районі радянський сучасний, років 80-х”, – розповів Андрій Кір’янов.

У планах дослідників – пошук літака на горі Піп Іван.

Автор: Андрій Шустикевич

Всі важливі Новини Івано-Франківська – Голос  тут.

 

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.